Finalment el Congrés dels Diputats haurà de debatre sobre la reprovació del rei Felip VI i l’abolició de la monarquia. El subgrup del PDeCAT ha entrat al registre de la Cambra Baixa espanyola una proposició no de llei, a la qual ha tingut accés El Nacional, que ve a ser la traducció al castellà de la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya (i l’Ajuntament de Barcelona), i que pretén "rebutjar i condemnar el posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català".

A més, es defensa "l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia". La iniciativa no té cap possibilitat de ser aprovada pel Congrés, però no es pot negar la transcendència del fet que per primer cop les Corts espanyoles sotmetin a debat l’actuació del cap de l’Estat.

La decisió de presentar aquesta proposició no de llei al Congrés té també el seu entrellat. S'ha pres definitivament aquest dijous durant una reunió del president de la Generalitat, Quim Torra, amb els diputats i senadors del PDeCAT. En aquesta reunió, Torra ha doblegat les resistències oposades pel portaveu del grup, Carles Campuzano, que s’havia negat reiteradament a signar la proposta. Fins ara, Campuzano era portaveu del PDeCAT i portaveu del grup mixt. Sense la signatura del portaveu del grup mixt no es poden tramitar les iniciatives, així que el PDeCAT ha hagut d’esperar al canvi de torn del portaveu. Ara és Joan Baldoví, de Compromís, qui fa les funcions i aplicant el fair play habitual entre les forces polítiques que integren un grup tan heterogeni,  no ha tingut inconvenient en tramitar la proposició no de llei, que signa la diputada Míriam Nogueras.

 

 

Resultava molt paradoxal que els tres grups que van aprovar la resolució del Parlament no traslladessin immediatament la mateixa declaració al Congrés dels Diputats, més tenint en compte que el Govern ha argumentat la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat en la manca de competència del Parlament autonòmic.

Desinterès de Podem

De totes maneres, no s’apreciava gaire interès a obrir el debat a Madrid per part de Podemos, quan al cap i a la fi, van ser els seus correligionaris catalans els promotors de la idea. Tampoc consta fins ara cap moviment d’Esquerra Republicana per portar la resolució del Parlament al Congrés dels Diputats. Tanmateix, la iniciativa del PDeCAT obligarà Podemos i ERC a pronunciar-se.

La proposició és tan contundent en els seus antecedents -“l’Estat espanyol està retrocedint en llibertats i garanties democràtiques, lesionant greument la democràcia i vulnerant els drets”- que ningú no descarta maniobres de la Mesa per impedir el debat sobre el Rei i la monarquia.