El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat aquest divendres un escrit davant la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona en què subratlla que no té capacitat per decidir sobre la possible "incompatibilitat" dels diputats a Catalunya, perquè aquesta és una "competència de Parlament".

L'escrit, al qual ha tingut accés Efe, demana revocar la resolució que va emetre aquesta setmana la Junta Electoral Provincial i que va ser favorable al president, ja que va desestimar les peticions del PP, Ciutadans i Vox per retirar ja la credencial de Torra com a diputat del Parlament després d'haver estat condemnat a un any i mig d'inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Malgrat ser-li favorable, Torra ha recorregut aquesta resolució en considerar que en ella hi ha una atribució incorrecta de les competències per decidir sobre la incompatibilitat dels diputats.

Així, el president català demana a la JEC que la Junta provincial repeteixi la resolució després d'escoltar el Parlament, ja que considera que la JEP hauria d'haver traslladat les sol·licituds a la Cambra catalana o bé hauria d'haver inadmès les peticions.

El president també ha mostrat la seva sorpresa davant del fet que la JEP es pronunciï sobre "unes sol·licituds que poden tenir una incidència directa sobre la composició del Parlament sense donar, almenys, trasllat d'aquestes sol·licituds al Parlament a efectes que pogués presentar les al·legacions" que considerés.

Segons l'escrit, la Junta Electoral Provincial és un "òrgan manifestament incompetent per resoldre" aquestes peticions, que en opinió de Torra haurien d'haver estat "no admeses". El recurs presentat per Torra cita jurisprudència del Tribunal Constitucional i de la mateixa Junta Electoral Central per sostenir els seus arguments.

La inhabilitació imminent de Quim Torra, i per tant la seva fi com a president de la Generalitat, és una possibilitat que podria convertir-se en realitat a partir del proper 3 de gener si llavors, en la reunió prevista de la Junta Electoral Central, s'analitza l' expedient complet de la Junta de Barcelona.