El president Quim Torra ha oficialitzat aquest dijous el lliurament a l'Arxiu Nacional de Catalunya del seu fons documental institucional. El fons, transferit el passat mes d’abril, conté la documentació derivada de la gestió administrativa del gabinet del president i la produïda pel desenvolupament de les funcions pròpies de la presidència de la Generalitat entre maig de 2018 i el març de 2021. Tot i la inhabilitació de Torra el setembre de 2020, la documentació institucional lligada a la seva presidència arriba fins a l’inici de la XIII legislatura, després de les eleccions del 14 de febrer de 2021. El president ha destacat el nivell “excepcional” del conjunt d’arxius del país que “permet reestudiar-se a ell mateix”.

Els documents de Torra

La documentació lliurada pel president Torra, que descansa ja a les instal·lacions de l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, té un volum de 18,3 metres lineals i en destaca la vinculada amb viatges, visites, actes protocol·laris o l’acció de Govern. A més, el fons també inclou 323 publicacions rebudes per Torra durant el seu mandat. El del president Torra és el setè fons institucional d’un president de la Generalitat que és a l’Arxiu Nacional, després dels fons dels presidents Macià, Companys, Pujol, Maragall, Montilla i Mas. En el cas de Macià i Companys van ser recuperats per l’Arxiu Nacional amb l’objectiu de “conservar i difondre” testimonis documentals de l’administració catalana.

Falten els documents d'Irla, Tarradellas i Puigdemont

Des de l’any 2003, l’ingrés a l’Arxiu Nacional de la documentació presidencial està regulada pel seu “caràcter sensible” i “valor històric". A més, el règim d’accés a la documentació institucional del president requereix l'autorització explícita del mateix president durant els primers 24 anys. En aquest sentit, queden encara pendents d’ingrés els fons dels presidents Irla, Tarradellas i Puigdemont. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, espera que el fons de Puigdemont pugui ser lliurat “més aviat que tard” a l’Arxiu Nacional, quan la situació personal del president a l'exili es pugui normalitzar a Catalunya.