Al llarg dels tres anys que la presidenta Carme Forcadell porta empresonada, milers de persones li han fet arribar el seu suport en forma de cartes. Coincidint amb el tercer aniversari de l'empresonament, Forcadell ha entregat aquest dimarts tota la correspondència a l'Arxiu Nacional de Catalunya. "És un honor posar a disposició del poble de Catalunya aquestes cartes escrites pel poble", ha celebrat Forcadell.

L'acte, en què hi ha assistit l'actual presidenta del Parlament, Laura Borràs, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el director de l'Arxiu Nacional, Francesc Balada, s'ha celebrat a la seu de l’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat, on es guardarà aquesta correspondència, un total de 46 caixes i dues més amb la documentació rebuda de la causa del suprem. "L'arxiu és la memòria d'un poble, en aquest cas del nostre poble de Catalunya", ha defensat Forcadell, i ha afegit que "la història l’escriuen les persones amb petits gestos".

Els milers de cartes que Forcadell ha rebut a la presó

Treballadors de l'Arxiu Nacional de Catalunya van ajudar ahir a empaquetar i traslladar els milers de cartes que la que fou presidenta del Parlament de Catalunya durant l’XI Legislatura (2015-2017) ha rebut en els tres anys que porta empresonada i que, fins ara, emmagatzemava a casa seva. D'aquesta manera, Forcadell ha volgut "fer un homenatge a tothom que li ha escrit i tothom que ha volgut fer-ho". "Amb aquest gest han fet possible que l’ànim i la lluita continuessin", ha reivindicat.

Vídeo: Arxiu Nacional de Catalunya

Alcalá-Meco, Puig de les Basses, Mas d’Enric i Wad-Ras. Durant aquests tres anys d'empresonament, la presidenta Carme Forcadell ha passat per quatre centres penitenciaris: un espanyol i tres catalans. "Totes aquestes cartes m'han ajudat a suportar-ho", ha agraït la presidenta. Actualment, l'Arxiu Nacional de Catalunya també recull la correspondència dels consellers Josep Rull, Carles Mundó i Joaquim Forn. “Segueixen el fil de les que va escriure el president Companys, ara fa 85 anys, des de la presó de Madrid i de Puerto de Santa María”, ha apuntat la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, durant l'acte.

Cartas prisión Carme Forcadell Arxiu Nacional Catalunya / Twitter @ForcadellCarme 

Caixes amb les cartes que Carme Forcadell ha rebut a la presó i ha entregat a l'Arxiu Nacional de Catalunya. / @ForcadellCarme

Ara, les cartes dels consellers i la presidenta es troben en la Col·lecció de cartes dels presos i exiliats per l’autodeterminació de Catalunya | ANC1-1306. La iniciativa va arrencar la primavera de 2018, de la mà de Laura Masvidal, esposa del conseller Joaquim Forn. L’Arxiu Nacional va iniciar aleshores els contactes amb els familiars dels presos i exiliats, amb relació a la gestió, per al seu ús i conservació futura, de l’enorme volum de cartes que rebien aleshores a la presó. 

Tres anys de l'empresonament de Forcadell

L'entrega de les cartes rebudes a la presó coincideix amb el tercer aniversari de l'entrada de la presidenta Forcadell i la consellera Dolors Bassa al centre penitenciari d'Alcalà-Meco. "Avui fa 3 anys que vaig entrar a la presó d'Alcalà-Meco. Per més anys que visqui, per més coses que em passin, per més històries que superi, mai no oblidaré la ràbia i la desesperació d'aquella nit", ha escrit Forcadell en una piulada.

TUIT 3 años carcel Carme Forcadell

Carme Forcadell. / Twitter

Forcadell ha volgut que l'entrega a l'Arxiu Nacional coincidís exactament amb el tercer aniversari del seu empresonament per ordre del Tribunal Suprem.