El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que té intenció d'encapçalar la primera reunió de la mesa de negociació entre el govern espanyol i català que s'hauria de celebrar aquest mes de febrer. Ha insistit en la necessitat de recuperar el diàleg per superar el conflicte però no ha entrat a concretar les seves propostes. "Sempre he pensat que aquells que tenim posicions fermes no tenim por a parlar de res", ha assegurat.

"Soc conscient que el camí no serà fàcil ni ràpid, hi ha ferides molt profundes que no es tanquen així com així. Portarà temps i esforç. I potser ens sorprenem que el retrobament és més ràpid que el que inicialment podíem preveure", ha pronosticat.

Malgrat aquest optimisme, la primera condició que el president espanyol ha descartat és la del mediador. Sánchez ha garantit que el diàleg serà "franc, transparent i sincer", per la qual cosa considera que seran tots els espanyols els testimonis i no caldrà un mediador. Sobre la possibilitat que les reivindicacions sobre l'amnistia i l'autodeterminació estigui damunt de la taula ha assegurat que "una democràcia és forta quan és capaç de dialogar". 

Amb tot ha admès que les qüestions que planteja Torra demostren que el diàleg serà llarg i no fàcil, però que caldrà avançar pas a pas enmig posicions molt distants. "Sóc un ferm defensor de l'autogovern de Catalunya perquè crec que és integrador i aglutina més el sentiment de la població de Catalunya", ha afegit en relació al debat sobre autodeterminació.

El president, que ha comparegut a la galeria gòtica després de reunir-se durant una hora i quart amb Torra, ha començat la seva intervenció afirmant que avui és un dia molt important per a Catalunya i el conjunt d'Espanya perquè "a judici del govern ha de començar el diàleg per al retrobament".

En la intervenció inicial, ha recordat que en el seu discurs durant el debat d'investidura va instar a recomençar el diàleg i reprendre el camí de la política deixant enrere la judicialització, per reprendre la senda del diàleg, negociació i pacte. "No hi ha una altra forma de resoldre aquest contenciós", ha advertit perquè "la llei per si sola no n'hi ha prou".

 

"He vingut amb un profund sentiment d'honor al Palau de la Generalitat per reunir-me amb l'actual president i dialogar", ha explicat a més d'agrair el to de Torra en una conversa que ha descrit com a respectuós. Segons Sánchez, el significat d'aquesta trobada és "mostrar la voluntat sincera de dialogar i acordar" i ho ha fet amb "profund respecte i emoció"

Ha admès que resulta difícil trobar el punt en què "tot es va torçar" però ha reconegut que la darrera dècada ha estat dominada per l'enfrontament i que "ningú ha guanyat" arran el conflicte i la tensió social. "Ningú ha guanayat. Tots hem perdut" i només ha deixat una estela de desànim i afartament en el conjunt de la ciutadania", ha advertit.

Sánchez ha assegurat que havia vingut "a parlar d'esperança i retrobament" per aconseguir un canvi de rumb i un nou camí de diàleg. "La forma de fer política ha de canviar radicalment i aquest és el meu propòsit, desplegar una acció dirigida al retrobament. Però el sentit més noble de la política, la resolució dels conflictes a través del diàleg i l'acord", ha advertit.

El president espanyol, que ha parlat de benestar social, desigualtats i de canvi climàtic, ha admès que hi ha sectors que es resisteixen al diàleg i que les negociacions ensopegaran amb aquests entrebancs, però que s'aconseguirà superar quan els oposats al diàleg constatin que no hi ha alternativa.

Ha assegurat que s'esforçaran per parlar en nom de tots els espanyols, que situaran com a guia "el bé comú i l'interès general". Però també ha afegit que acudia com a president d'un govern de coalició progressista que va obtenir les darreres generals un suport molt ampli. "Parlarem en nom de milers de ciutadans espanyols i de milions de catalans que reclamen respecte", ha afegit. 

Sánchez, que s'ha presentat a la Generalitat amb una proposta escrita amb diferents eixos, ha demanat a Torra que es replantegi la no assistència al Consell de Política Fiscal i Financera de divendres.