El president de la Generalitat, Quim Torra, i el grup parlamentari de JxCat, incloses les conselleres del Govern d'aquesta formació que mantenen l'acta de diputades -Elsa Artadi i Laura Borràs-, viatjaran del 5 al 7 de setembre a Waterloo per reunir-se amb el president a l'exili, Carles Puigdemont.

Hi faran una jornada de treball per abordar la tardor i inaugurar el curs polític, tal com ha avançat l'Ara, després de la reunió del grup al Parlament d'aquest dimarts, la primera després de les vacances. Fonts de JxCat han explicat a l'ACN que la jornada començarà el dia 5 al matí per centrar-se en l'estratègia política de la formació. Els dies 6 i 7 es prepararan propostes parlamentàries pel nou curs polític, així com també s'abordarà l'estructura i l'organització del propi grup.

A la jornada de treball també s'hi abordarà la sessió parlamentària del debat de política general, previst pels dies 2, 3 i 4 d'octubre. Abans, i al llarg del setembre, s'espera que es resolgui la qüestió polèmica sobre els diputats suspesos pel jutge del Suprem Pablo Llarena.

Abans d'acabar el curs polític passat, a finals de juliol, el president del Parlament, Roger Torrent, va desconvocar el darrer ple després que JxCat i ERC no arribessin a cap acord sobre com aplicar la suspensió dels diputats. JxCat manté que en cap cas acceptarà que Puigdemont quedi suspès de la seva acta de diputat parlamentari.

A Waterloo també s'abordarà la formalització de la Crida Nacional que impulsa Puigdemont, amb el suport de Torra, Sànchez i el propi grup de JxCat. El nou moviment obligarà la formació parlamentària a reorganitzar-se i reestructurar-se.

El PDeCAT també està pendent de com s'adapta dins de la Crida, que voreja les 60.000 adhesions. Es preveu que entre la segona quinzena de setembre i la primera d'octubre se celebri la convenció que ha de decidir si la Crida esdevé un partit, una coalició, un moviment, i quin nom i marca acaba adoptant.

Fonts impulsores de la Crida consultades per l'ACN remarquen que l'objectiu és presentar-se tant a les eleccions municipals com a les europees sota la marca que s'aprovi a la convenció de la tardor.

La reunió de treball de JxCat tindrà lloc just després que Torra pronunciï la seva conferència política, el dia 4, i que es titularà 'El nostre moment'. El president ha avançat aquest dimecres que no hi presentarà pas un nou full de ruta, sinó la necessitat de "plans de contingència" per a totes les opcions.