El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat una "irresponsabilitat" que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, hagi dit en una entrevista a Rac 1 que part de l'independentisme ha manipulat el català. Iceta ha defensat que cal "flexibilitzar" l'aplicació de la immersió lingüística i ha afirmat que "els nacionalismes tendeixen a intentar utilitzar la llengua com a factor d'homogeneïtzador i, a vegades, d'enfrontament". En aquest sentit, ha posat d'exemple el manifest del Grup Koiné. "És una irresponsabilitat tan grossa!", ha replicat Torra a través del seu compte de Twitter.

"On calgui més català, l'hi posarem; on calgui més castellà, l'hi posarem; i posarem més anglès a tot arreu. Quin problema hi ha?", ha afirmat Iceta. Segons el líder dels socialistes catalans, en alguns entorns de l'àrea metropolitana hi falta català mentre que en altres zones "el castellà té marge de millora".

També ha tret importància a l'avís del secretari general d'Units per Avançar, Ramon Espadaler, que amenaça amb trencar amb el PSC si s'altera el model actual que considera un "pilar fonamental del catalanisme polític". Per a Iceta, no hi ha cap problema perquè el PSC no ha dit que vulgui "acabar" amb la immersió i troba bé que Units digui que no volen tocar res del model. El líder del PSC ha defensat que cal "flexibilitzar" l'aplicació del model segons la realitat de cada zona i "empoderar" les escoles.