El 131 president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquesta tarda a la Galeria Gòtica del Palau ja com a expresident per fer una apel·lació directa als ciutadans. "Sou l´única esperança de sortir del pou en què ens vol posar una altra vegada l'Estat espanyol", ha advertit, alhora que ha subratllat que només la força col·lectiva permetrà escapar d'un laberint del qual només es pot sortir "saltant tots els murs".

Ha estat una crida que ha reiterat vàries vegades durant la seva intervenció i que ha reblat abans de tancar la declaració: "Podem fer realitat el nostre somni. Catalanes i catalans, empenyeu. Gràcies per fer-ho".

Acompanyat del Govern

La intervenció s'ha convocat davant de la porta del Saló Montserrat de la Galeria Gòtica, l'avantsala del despatx que habitualment ocupa el president de la Generalitat i que està buit des que l'article 155 va destituir Carles Puigdemont del càrrec. Darrere del president s'hi han situat els membres del Govern, amb el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, al capdavant.

Torra ha insistit que l'obstacle per a la independència és la mateixa autonomia. "Una autonomia on el Parlament no publica les resolucions que s'aproven i on el Govern veu que el seu president és depurat del càrrec per un cop ordit pels poders de l'Estat espanyol", ha reblat sense estalviar un darrer dard al president del Parlament, Roger Torrent.Declaracio institucional inhabilitacio president Quim Torra - Sergi Alcàzar

Quim Torra ha comparegut acompanyat del seu govern a la galeria Gòtica / Sergi Alcàzar

Ciutadania organitzada

Per tot plegat, ha insistit que "l'única manera d'avançar és a través de la ruptura democràtica", com ho va ser l'1-O o el 27-S, i s'ha dirigit repetidament al que ha descrit com la "ciutadania compromesa i organitzada" com a única garantia d'aconseguir-ho.

Durant la intervenció, ha mostrat la confiança en el seu govern, ha admès que no ha aconseguit fer realitat la República catalana, com es proposava -"no he pogut avançar més", ha confessat-. Però també ha matisat que això no vol dir que s'hagi reculat en aquest objectiu.

Ha demanat als partits, entitats i ciutadania que recuperin "l'esperit i la convicció que va fer possible l'1-O" i, en una referència implícita a les tensions internes, els ha advertit que tenen un "objectiu comú més important que tots els interessos particulars".

En una línia similar a la crida que aquest matí ha fet JxCat, ha emplaçat a "superar l'etapa actual per tornar a mirar a l'horitzó de la independència"; ha recordat que va acceptar l'encàrrec de president en un moment de "repressió ferotge" i ha assegurat que continuarà treballant "sense descans per la llibertat de Catalunya. 

Manifestacio inhabilitacio Torra Sant Jaume - Sergi Alcàzar

Protestes a la plaça Sant Jaume / Sergi Alcàzar

Torra, que s'ha emocionat en dirigir un agraïment a la seva família, ha reiterat la seva declaració en anglès, mentre se sentien a la galeria gòtica les protestes dels concentrats a la plaça Sant Jaume.

"Ni abandono ni em resigno i encara menys accepto aquesta sentència. Portaré la llibertat d'expressió i la nostra causa d'independència a Europa. I guanyarem", ha assegurat el ja 131 president de la Generalitat.

En acabar la declaració, Torra ha sortit a la plaça per saludar els concentrats. S'hi ha presentat amb la pancarta, la no retirada de la qual ha provocat la seva inhabilitació, i acompanyat de representants de les entitats independentistes.