El president, Quim Torra, ha aprofitat la segona jornada del debat de política general, aquest dijous 3 d'octubre, per retreure al rei Felip VI que encara no s'ha disculpat pel discurs en què va emparar la violència policial durant el referèndum, però també per fer una crida a la unitat de l'independentisme, on ha inclòs un compromís dirigit molt directament a la CUP.

En resposta al cupaire Carles Riera, Torra ha garantit que no ha vingut a administrar cap autonomia sinó a implantar la República i que si no pot tirar endavant el seu projecte, plegarà. Ha assegurat que la seva intervenció de dimarts ja va fixar amb claredat els terminis de la legislatura, i ha enviat un avís a tots els grups independentistes: "Si els 34 diputats de JxCat, els 32 d'ERC i els 4 de la CUP no som capaços de posar-nos d'acord, no ens en sortirem". 

El debat de política general s'ha celebrat en un moment de malestar entre les forces independentistes. Si la CUP ha reclamat directament des de la tribuna el cap del conseller d'Interior, Miquel Buch, ERC no amaga la incomoditat que li ha provocat la decisió de JxCat de no designar cap diputat perquè assumeixi les funcions de Puigdemont i els diputats empresonats. Aquest matí, els republicans no han aplaudit en cap moment la intervenció de Torra.

El president ha respost a tots els grups en bloc, la qual cosa ha diluït la veu de Ciutadans entre tota la resta de portaveus ―i ha irritat Inés Arrimadas― a més de destensar el cara a cara. De fet, el debat més tens l'ha mantingut amb el popular Alejandro Fernández, a qui li ha dit que feia temps que no escoltava un discurs "tan troglodita" com el seu. "Això és el Parlament, no el Valle de los Caídos. Entre el que ha dit vostè o el que deia Queipo de Llano no hi veig cap diferència", ha lamentat tot reclamant-li respecte.

Les primeres paraules del president han estat per recordar l'aniversari del 3-O, que ha descrit com "un dia que vam demostrar que a aquest país no se’l pot colpejar i que quan vol donar una resposta la dona de manera consensuada".

De fet, tan bon punt ha pres la paraula ha retret que el rei Felip VI "encara no s'ha disculpat pel discurs del 3-O", que emparava la violència de les càrregues policials de l'1-O contra la qual s'acabava d'aturar el país aquell mateix dia.

En resposta a Arrimadas, a qui ha demanat que no distorsioni les xifres econòmiques per no perjudicar l'economia, ha admès que hi ha un conflicte a Catalunya però no una fractura, perquè, segons ha dit, el que realment fractura és que hi hagi presos polítics. 

Al socialista Miquel Iceta li ha retret que pensava que hauria explicat al president espanyol, Pedro Sánchez, el que pensava fa sis anys d'un referèndum. Mentre que, davant les crítiques dels comuns a les presses dels independentistes, ha replicat preguntant-los si no tenen pressa per treure els presos polítics de la presó i exercir el dret a l'autodeterminació.

Torra, poc experimentat en el debat parlamentari, ha interactuat molt amb els diputats que responien des de l'escó fins al punt que el president del Parlament, Roger Torrent, ha hagut de cridar a l'ordre repetidament per reclamar que es respectés l'ordre de les intervencions.

El president ha fet només una rèplica, amb la qual cosa, passades les dues de la tarda, el debat ha quedat tancat.