El president Quim Torra ha intentat parlar per telèfon amb el seu homòleg Pedro Sánchez, però no hi ha hagut sort. Des de Madrid ho tenen clar: abans de res, el president ha de "condemnar rotundament" la violència. Així ho assenyalen fonts de La Moncloa després que aquest dissabte el cap del Govern hagi intentat, sense èxit, posar-se en contacte amb el president en funcions. Torra volia traslladar a Sánchez el mateix que en la seva declaració institucional aquest migdia: que cal asseure's d'una vegada en una taula de diàleg. En aquest sentit, des de l'executiu socialista reiteren el mateix missatge que les últimes setmanes: "Primer Llei i després diàleg". I tornen a donar un cop de porta a la proposta de referèndum. Mentrestant, el rebuig a la sentència del procés creix cada dia.

El gabinet de Torra ha trucat a la Moncloa a primera hora de la tarda. Des del despatx de Sánchez se'ls ha comunicat que el president espanyol estava reunit però tractarien de localitzar-lo. Vint minuts més tard, des de la Moncloa s'ha tornat la trucada per a comunicar que de moment no podien posar-los en contacte.

Després de la trucada infructuosa, des de La Moncloa assenyalen que "el senyor Torra ha de condemnar rotundament la violència, qüestió que no ha fet fins al moment, així com reconèixer el treball de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i els Mossos." En aquesta línia, l'entorn de Sánchez insisteix que "el primer per restaurar la convivència és condemnar la violència, una cosa que no ha fet el senyor Torra."

D'altra banda, La Moncloa subratlla que "sempre" han estat a favor de "dialogar dins de la llei". Perquè aquest diàleg sigui "efectiu", argumenten, "el senyor Torra hauria de reconèixer l'altra part de catalans, que no són independentistes, i que li estan reclamant reconstruir la convivència feta malbé per l'independentisme". Aquesta convivència està "encara més malesa per l'independentisme violent", afegeixen.

Finalment, el govern espanyol torna a tancar la porta a un referèndum d'autodeterminació. "El problema de Catalunya no és la independència, que no es produirà, perquè no és legal, ni la vol la majoria de catalans, sinó la convivència", asseguren. "La seva proposta de referèndum no la vol ni la majoria de catalans, ni pel que sembla, la majoria del seu propi Govern", conclouen.