"Companys defensava els ideals de pau, justícia i amor. Per aquests ideals nosaltres també estem disposats a lluitar fins al final amb totes les conseqüències". Així s'ha expressat el president Quim Torra en l'homenatge a Lluís Companys en l'aniversari del seu afusellament, on també ha demanat a Pedro Sánchez que "faci els deures que li pertoquen" per "eliminar els reductes" del franquisme. "No és suficient treure Franco del Valle de los Caídos", ha reclamat.

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha recordat que "cap govern de l'Estat ha condemnat l'assassinat a Companys", pel que ha exigit "justícia" i ha defensat que la Generalitat ha fet la seva part dels deures per reparar la memòria franquista amb els certificats d'anul·lació dels judicis del franquisme. 

Torra ha defensat que aquest 15 d'octubre és un dia per recordar Companys, "una persona que va morir per Catalunya", però també per defensar que "la causa de Catalunya és justa" i que per ella "val la pena lluitar".

Aquest any per primer cop l'ofrena a Companys s'ha fet amb presos polítics i exiliats. L'any passat encara va ser presidit pel president Carles Puigdemont i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, en aquests moments a la presó i a l'exili. A més, també hi van ser presents la majoria de presos polítics i exiliats.

Quim Torra homenatge companys - EFE

FOTO: EFE

El president de la Generalitat ha fet l'ofrena a Companys, en el 78é aniversari del seu assassinat pel franquisme, acompanyat del vicepresident Pere Aragonès i la resta dels membres del Govern. Pel Fossar de la Pedrera, on hi ha enterrat l'expresident, també hi ha passat el president del Parlament, Roger Torrent, acompanyat dels membres de la Mesa de JxCat i el PSC i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; així com representants dels partits independentistes i també dels socialistes i els comuns. 

A l'acte, Torrent ha aprofitat per recordar que Catalunya torna a tenir presos i exiliats i n'ha demanat l'absolució, a més d'instar a l'independentisme a conjurar-se per lluitar pels drets fonamentals. Per altra banda, Aragonès ha defensat que "només des de la llibertat, des de l'exercici del dret a la lliure determinació dels pobles, podrem aconseguir acords, unions amb plena igualtat amb altres pobles i societats del món". 

"Els presidents de Catalunya són afusellats, exiliats o empresonats"

També ha parlat el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, que ha convidat a l'Estat a reflexionar perquè els presidents de Catalunya acaben afusellats, exiliats o empresonats. En declaracions als mitjans, Pujol també ha aprofitat per carregar contra el president del PP, Pablo Casado, a qui ha acusat de ser "un piròman" i de "mentir". A més, ha avisat a la Fiscalia, a l'espera que presenti l'escrit d'acusació, que "la presó és injusta" i ha demanat que "no ens vinguin amb rebaixes d'última hora" com si fossin "les rebaixes del Corte Inglés".

Finalment, l'alcaldessa Ada Colau ha lamentat que l'any passat fes l'ofrena acompanyada del president Carles Puigdmeont i l'expresidenta Carme Forcadell i que ara estiguin a l'exili i a la presó.

Colau, però, també ha aprofitat l'ocasió per demanar als partits sobiranistes que aprovin els pressupostos del Govern espanyol, pactats entre PSOE i Podemos. Una crida que també ha fet per la seva banda el president del PSC, Miquel Iceta, que ha criticat que els independentistes demanin "gestos" al govern de Pedro Sànchez. "Caldria saber quins gestos han fet elles. Per demanar gestos t'has de carregar de raons", ha defensat i en aquest sentit ha assegurat que "el gran gest del govern espanyol són els pressupostos" perquè "reverteixen les retallades".