El president Quim Torra ha justificat aquest dimarts a la nit els canvis al Govern per la voluntat d'"avançar", i ha agraït la generositat dels consellers "boicotejats" per l'Estat. El president de la Generalitat ho ha fet en el marc de l'entrega del premi Català de l'Any que organitza anualment 'El Periódico'. Torra ha tornat a apostar pel diàleg com a via per resoldre la discrepància política, que ha considerat que no és un "problema" sinó una "oportunitat", però ha subratllat que no es pot acceptar que hi hagi "presos polítics". Amb tot, ha subratllat que el diàleg és "la fórmula" que ofereix la política per resoldre conflictes, i en aquest sentit ha assegurat que no s'hi pot renunciar. Sigui com sigui, Torra ha afirmat que una "república independent en el marc europeu" és "la millor manera de garantir" el país "d'oportunitats per als nostres fills i per a tothom".

Torra ha admès que ara com ara molts catalans "no veuen possible avui o senzillament no volen" aquesta república, però ha advertit que "no ens ha de fer mai por debatre" perquè "la paraula no divideix. Divideix el silenci, la imposició".

El president de la Generalitat també ha considerat que la llibertat d'expressió i de participació no poden ser tractats mai "com una amenaça". I ha alertat que quan s'hi posa un límit "reculem molts anys".

Finalment, Torra ha lamentat que "una altra vegada" l'executiu estatal ha "boicotejat" les decisions democràtiques de les institucions catalanes, però ha afegit que la voluntat és "avançar", i per això ha agraït la "generositat" dels consellers "nomenats per mi i vetats pel govern espanyol".