El Govern ha celebrat una reunió extraordinària aquest divendres en tornar de la presó de Brians, on han acomiadat els presos polítics abans de sortir cap a Madrid. En acabar, el president, Quim Torra, ha llegit una declaració institucional, on ha apel·lat en anglès la comunitat internacional a reaccionar davant el que ha descrit com la "repressió descarnada de l'Estat". 

"Som a les hores prèvies d'un judici que canviarà per sempre el nostre país i la seva relació amb el regne d'Espanya", ha començat Torra que ha assegurat que el judici és "contra el dret a l'autodeterminació de Catalunya i contra la democràcia".

El president ha continuat en anglès per advertir que els presos no tenen perquè defensar-se de res atès que no han comès cap delicte. "Van a denunciar l'Estat per la vulneració de drets civils i polítics i per aquesta repressió descarnada que causa preocupació aquí i arreu del món", ha argumentat.

La compareixença s'ha fet a la galeria gòtica del palau, davant del saló Montserrat, i tots els consellers que són a Catalunya -tret d'Alfred Bosch i Jordi Puigneró que són a l'estranger- han comparegut amb el president.

Torra ha enviat una crida a la comunitat internacional, ciutadania i governs, entitats civils i mitjans de comunicació compromesos amb la justícia i la llibertat perquè "se sumin al clam del poble de Catalunya en defensa dels principis i valors que han de fer el món un lloc més just, més segur i més lliure".

"El problema dels processats en aquest judici, el problema dels demòcrates catalans, és també un problema de la comunitat internacional i, especialment, de la UE. Som ciutadans europeus amb uns drets i unes llibertats que han de ser protegits per les institucions comunitàries", ha reclamat.

Torra govern extraordinari presos ML

El president ha continuat en català per denunciar un cop més "la presó preventiva utilitzada com a escarment i condemna abans del judici, la liquidació dels drets parlamentaris més elementals, l'intent de modificació de la composició del parlament sorgit d'unes eleccions imposades, la continuada judicialització de la política..." "Som davant una estratègia premeditada per a liquidar l'expressió i la voluntat democràtica dels catalans", ha advertit.

Torra ha garantit la voluntat del Govern de no defallir i no retrocedir davant el que ha descrit una onada repressiva i una involució democràtica de l'Estat espanyol; ha reclamant al govern espanyol valentia i coratge i ha advertit que l'única fórmula que pot garantir els canvis necessiris és el diàleg i la negociació.

Com ha fet els darrers dies, ha insistit que el judici interpel·la tots els catalans com a societat, també el Govern com a institució. "Siguem dignes, tornem a demostrar el nostre compromís: democràcia, no violència, justícia i llibertat", ha conclòs.