El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha reunit avui amb el coordinador federal d'Esquerra Unida, Alberto Garzón. Els dos líders han informat que han arribat a molts punts de trobada, com ara la necessitat de diàleg, de negociació i el respecte al dret d'autodeterminació dels ciutadans.

Garzón ha comunicat al president la seva aposta per una "república federal" a Espanya, ja que considera que serviria per "resoldre els problemes polítics, territorials i socials" actuals dels territoris. Per això el líder d'EU ha cridat a encarar la situació catalana des del diàleg, i ha rebutjat la judicializació de la política.

A més, Garzón ha qualificat "d'injustícia" la situació dels presos polítics i ha assegurat que el seu partit defensa un referèndum pactat, però ha advertit que això "no ho solucionaria tot". "El referèndum no és la solució, però és una sortida del conflicte", ha sentenciat. 

Per part del Govern, la portaveu Elsa Artadi ha destacat la bona relació que hi ha tant amb EU com amb EUiA, i s'ha mostrat satisfeta de poder "obrir noves vies polítiques". "Garzón està d'acord amb les nostres idees republicanes i ens hem instat a continuar treballant conjuntament", ha explicat en una roda de premsa posterior a la reunió.

Respecte a la trobada dels presidents Quim Torra i Pedro Sánchez de dilluns que ve, Artadi ha celebrat que "després de vuit anys de negacions" es pugui dialogar amb el govern espanyol "sense vetos". "Amb el govern espanyol venim d'un gran trencament. Veurem fins a on arriba aquesta primera reunió, i creiem que el PSOE té la intenció de mantenir un diàleg fluid a tots els nivells. És el mínim que es pot esperar d'un govern democràtic", ha subratllat la portaveu del Govern.