El govern de la Generalitat exigirà explicacions a l'Estat per la seva retirada de milers de milions d'euros de bancs catalans el 2-O, segons ha avançat el president Quim Torra en una piulada. Titlla els fets d'un "altre escàndol gravíssim" que demostra com l'Estat "va utilitzar tots els mitjans al seu abast per a abatre una causa justa, pacífica i democràtica", incloent la desestabilització de l'economia.

Així doncs, Torra assegura que s'exigiran totes les explicacions i investigacions que siguin necessàries i demanaran que es depurin totes les responsabilitats. Les dues entitats van patir una forta fuga de capitals el 2 d’octubre per ordres polítiques i aquella setmana va acabar amb el trasllat de les seves seus fora de Catalunya, després de l’aprovació del decret-llei.

Segons informacions publicades pel diari Ara, amb la fugida massiva de capitals s'haurien retirat entre els diners públics i els privats uns 35.000 milions d'euros a les dues entitats. Una tercera part d'aquests diners, uns 10.000 milions, correspondrien a capitals d'empreses públiques com Adif, RTVE, Renfe o Ports de l'Estat. Part d'aquests diners van tornar a les entitats quan es va fer efectiu el canvi de seu fiscal.