La Junta Electoral de Barcelona ha declarat ja vacant l'escó del president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament després que el Tribunal Suprem hagi refusat suspendre la decisió de la JEC que inhabilita al president com a diputat. En una comunicació enviada per la junta a quarts de vuit del vespre, també ordena expeditar les credencials del següent candidat de la llista de JxCat a Barcelona, en aquest cas, l'exdelegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell.

L'àrbitre electoral ha pres aquesta decisió en una reunió celebrada aquesta tarda, en entendre que no té competències per suspendre una decisió de la JEC, "i més quan el Tribunal Suprem" ha rebutjat fer-ho aquest mateix matí. La Junta Provincial de Barcelona va rebutjar suspendre Torra com a diputat quan va analitzar el recurs del PP i Cs que li demanaven fer-ho en considerar vàlida la sentència d'inhabilitació del TSJC malgrat no ser ferma.

La petició de les dues formacions de dreta va acabar finalment a la JEC, a través d'un recurs, que sí que els va donar la raó i va ordenar treure l'escó a Torra el passat 3 de gener, fet que ha acabat ratificant el Suprem, rebutjant les mesures cautelaríssimes que havia demanat l'equip jurídic del president perquè el veredicte de l'arbitre electoral no entrés en vigor. Tot i això, el Suprem no ha entrat en el fons de la qüestió, trigarà uns mesos en fer-ho i, per tant, la sentència no és encara ferma.

És el punt en el que s'escuda el president del Parlament, Roger Torrent, que ja ha anunciat que segueix considerant a Torra com a diputat "de ple dret" de la cambra, ignorant així la JEC i el Tribunal Suprem. També el mateix Torra, en una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, ha assegurat que continua essent el president i que no reconeix "els efectes" de la resolució del Suprem