"Sóc diputat del Parlament i president de Catalunya". Amb aquestes paraules ha començat el president de la Generalitat, Quim Torra, la seva compareixença a la sala Torres-Garcia del Palau de la Generalitat, acompanyat del seu govern amb el vicepresident, Pere Aragonès, al capdavant i de membres dels grups parlamentaris de JxCat, ERC i la CUP.

Prèviament Torra havia convocat una reunió amb el president del Parlament, Roger Torrent, i membres de la Mesa i dels grups independentistes, així com una reunió extraordinària del Govern per analitzar la resposta del Suprem de donar la raó a la JEC i mantenir la decisió de suspendre Torra com a diputat.

"El Parlament és l'únic que pot decidir qui perd la condició de diputat, a través dels mecanismes que estableix el seu Reglament. L'únic marc legal aplicable a l'hora d'escollir i cessar la presidència de la Generalitat és el que estableixen el Reglament del Parlament, la llei de la Presidència de la Generalitat, el Govern i l'Estatut", ha advertit.

El president ha denunciat que la decisió del Suprem és "una nova vulneració greu i inacceptable de la sobirania del Parlament", un "atac sense precedents als drets fonamentals d'un càrrec electe" i "una nova i greu irregularitat democràtica".

"No reconeixem els efectes que pugui tenir aquesta resolució, que no és més que un cop d'Estat a la sobirania del Parlament de Catalunya i un intent d'alterar per vies irregulars la voluntat política dels catalans", ha advertit.

Ha recordat que el ple del Parlament, el 4 de gener, es va comprometre a garantir que el Reglament prevaldrà per damunt aquestes ingerències, per la qual cosa ha cridat la Cambra a adoptar les mesures necessàries perquè sigui així.

Després de recordar la decisió aquest dijous del Suprem de denegar els drets com a eurodiputat a Oriol Junqueras, que el Tribunal de Comptes inicia un nou procediment d'embargament contra càrrecs independentistes i que s'ha posat en marxa el suplicatori com a eurodiputats contra Carles Puigdemont i Toni Comín, ha reclamat que "tota aquesta repressió política ha de finalitzar de manera immediata", per acabar amb actuacions que emmarca en una "causa general contra l'independentisme". 

"Reiterem l'exigència de posar fi a la repressió, amnistia per als presos, lliure retorn dels exiliats i la plena garantia en l'exercici dels drets dels ciutadans", ha conclòs.