El president Quim Torra ha manifestat en una entrevista amb el diari rus Komsomólskaya Pravda, que té una tirada de 20 milions d'exemplars, que "és impossible" que hi hagi estabilitat política a Espanya i també a Europa si no es resol abans el conflicte català. Torra ha manifestat que la solució només es pot trobar a través de la "democràcia i la llibertat", en al·lusió a la celebració d'un referèndum.

En una entrevista amb motiu de la Diada de Sant Jordi, que és el patró de Catalunya i també de Rússia, apunta que la repressió política i judicial impedeix trobar cap desenllaç. "Per ara no es resol. Espanya ho va agreujar en convertir el que era un procés purament polític en un procediment judicial (ara a Madrid s'està celebrant un judici contra 12 activistes del moviment independentista català). S'ha convertit en una qüestió de respecte als drets humans i a les llibertats civils. Tenim presos polítics i exiliats polítics. Fins que la situació no es resolgui, fins que l’altra part del conflicte no tingui voluntat de negociar i de resoldre-ho políticament, la crisi catalana continuarà", ha advertit.

Torra ha afegit que aquesta situació d'impasse "no és la millor notícia tampoc per a la UE". Tot i això el president es mostra insistent. "Actuarem exclusivament per mètodes pacífics i democràtics, buscarem la manera d'escoltar la veu dels nostres ciutadans i, si decideixen la independència, naixerà un nou estat a Europa: Catalunya", afirma.

Torra diari rus

El diari pregunta si els turistes russos tenen risc de perill si van a Catalunya a causa d'aquesta inestabilitat, però Torra ho nega. "Si es refereix als enfrontaments al carrer durant el referèndum del 2017, van ser en gran part causats per la repressió policial contra els ciutadans catalans que tan sols volien exercir el seu dret de vot", recorda. El president insisteix que els turistes russos "són benvinguts".

Després de remarcar les inversions russes a Catalunya, Torra explica com se celebra la Diada de Sant Jordi a Catalunya. "Com sabeu, tant Rússia com Catalunya tenen un patró comú. Per nosaltres, el Dia de Sant Jordi és una festa universal en homenatge a la llengua i la cultura catalanes, i també tenim aquest dia per als enamorats. Barcelona esdevé una festa literària en honor dels llibres i dels seus autors; els carrers estan plens de flors, les parelles es regalen llibres i roses. Aconsello a la població russa que visiti Catalunya per no perdre's una visita increïble el 23 d'abril", assenyala.