El president Quim Torra ha denunciat aquest dissabte un veto al vot exterior català de l'ambaixada espanyola a Polònia. Torra, a través de les xarxes ha denunciat que dels 208 electors amb dret de vot que han demanat votar des de Polònia, només a 14 se'ls ha concedit aquest dret. 

El president, inhabilitat pel Tribunal Suprem ha assegurat que "és una vergonya", ha afegit que, a més, és una estafa i ha assenyalat el culpable, l'Estat espanyol. Segons el president aquest veto es dona perquè "l'Estat coneix perfectament que el vot exterior és un vot majoritàriament independentista".

Aquesta denúncia no només l'ha fet el president Torra. L'exvicepresident i conseller en cap del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, que també ha denunciat que aquesta situació és una vergonya. En la mateixa línia que Torra, Carod-Rovira, ha recordat que tots els militars catalans que actualment estan a l'exterior sí que se'ls ha garantit el vot, perquè "no és gaire sospitós d’anar cap a opcions independentistes" segons l'exvicepresident. 

Lluny d'amagar-se, l'ambaixada espanyola a Polònia, va publicar aquest divendres a la nit les xifres del vot exterior permès de cara a les eleccions d'aquest diumenge, on clarament es veu que només s'ha permès votar a 14 persones del total de vots demanats.

Què passa amb el vot exterior?

Ens els últims anys, s'ha denunciat en més d'una ocasió la dificultat de votar des de l'exterior en qualsevol elecció que es convoqui. Aquestes denúncies venen arran d'una modificació de LOREG que es va fer fa deu anys per evitar el freu en el vot exterior, ara bé això va dificultar molt els tràmits per tal d'exercir aquest dret.

El que genera més controvèrsia és el que fet que, si vius a l'exterior, és obligatori "pregar" el vot, o el que és el mateix, de manifestar a través d’un formulari la voluntat de participar en la votació. Un tràmit, no sempre senzill, que comporta un greuge comparatiu evident en relació amb les persones que resideixen a l’Estat, que no han d'omplir cap formulari per tal de poder votar.

És en aquest punt on l'ambaixada o consolat pot decidir denegar-te el preg. Un cop “pregat” el vot, i superat el formulari s’inicia la segona i més incerta fase, la d’esperar l’arribada de les butlletes pertinents per poder exercir el vot. Aquesta és la fase a la qual han accedit els 14 afortunats als quals l'ambaixada a Polònia ha concedit el vot.

Foto principal: Quim Torra durant la declaració institucional sobre la seva inhabilitació / Sergi Alcàzar