El president, Quim Torra, presenta aquesta tarda al jutjat de guàrdia de Girona una denúncia contra el responsable de la policia espanyola que va ordenar la pràctica de detencions que es van produir el 16 de gener a les comarques gironines. La denúncia es dirigeix també contra els agents de la policia espanyola que “haguessin pogut incórrer en vulneració de drets del detingut” i qualsevol altra persona que “hagués col·laborat de forma activa i conscient a la comissió del delicte”.

Segons la denúncia, els fets que es van produir amb les detencions de 16 persones, entre els quals els alcaldes de Verges i Celrà i el fotoperiodista Carles Palacio, podrien ser constitutius de diversos delictes de detencions il·legals, i un delicte d’usurpació d’atribucions, que castiga l’autoritat o funcionari públic que s’arrogui atribucions judicials amb penes de presó de 6 mesos a un any, multa de tres a vuit mesos i suspensió d’ocupació o càrrec públic d’un a tres anys. 

 

La denúncia subratlla que les detencions no han estat acordades per decisió del jutjat de Girona que coneix de la denúncia presentada per ADIF arran del tall de les vies que es van produir el dia 1 d'octubre i que s’haurien produït “únicament i exclusivament per iniciativa i decisió de la Policia Nacional”. La denúncia recorda que el dret a la llibertat és un dels drets fonamentals de l’ordenament jurídic.