El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dimecres que demanarà a la Fiscalia General de l'Estat que es retirin tots els càrrecs contra els acusats pel procés independentista i que s'alliberi els presos polítics. Aquesta mesura es ratificarà aquest mateix divendres en una reunió extraordinària del Consell Executiu.

El president Torra ha anunciat que es dirigirà a María José Segarra, fiscal general espanyola, a través de la Fiscalia Superior de Catalunya, i que li demanarà que s'adreci al Tribunal Suprem, allà on s'està jutjant part del Govern Puigdemont i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i a tots els jutjats on hi ha causes obertes per la participació en el procés i el referèndum d'independència de l'1 d'octubre.

En una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, Torra ha valorat l'informe del grup de treball de l'ONU que demana la immediata llibertat dels presos polítics. Alhora, el president ha assegurat que les vulneracions de drets que han patit els presos han acabat desembocant en un judici farsa, cosa que es pot veure cada dia en les sessions del Suprem.

 

A més a més, el president ha recordat que organitzar un referèndum a Espanya no és delicte, ja que va ser destipificat l'any 2004, i que cridar a participar en un referèndum tampoc ho és. El president també ha afegit que el govern espanyol està "dilapidant" la seva credibilitat democràtica amb "l'ús parcial de les institucions" de l'Estat en el conflicte amb Catalunya.