El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que tal com està previst, el curs escolar començarà el 14 de setembre, i descarta que hi pugui haver cap ajornament. “No retardarem el començament del curs”, ha assegurat el president, per afegir que avui no descarta cap opció per fer front a la pandèmia del coronavirus, entre les quals hi ha demanar rastrejadors militars o declarar l’estat d’alarma. “No descarto demanar personal de l’exèrcit o decretar l’estat d’alarma”, ha afirmat Torra.

En una entrevista a Els matins de TV3, Torra ha preferit no avançar la data de les eleccions al Parlament de Catalunya, que es podrien fer a la tardor, tot i que ha deixat clar que “fa molts mesos” que diu que ja sap “quan serà la data de les eleccions perquè jo la fixo en funció dels interessos del país”. En tot cas, ha assegurat que no dirà, de moment, “la data exacta”, que podria ser “abans o després d'acabar l'any”.

El cap de l'Executiu català ha explicat que la setmana passada va parlar amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i es van instar a tenir una conversa aquesta setmana per saber els "detalls" de com s'aplicaria un estat d'alarma a Catalunya i per abordar un subsidi de conciliació familiar si es tanquen escoles. En aquest sentit, ha apuntat que té intenció de “batallar” per assegurar-se que “hi hagi un subsidi perquè els pares puguin quedar-se a casa amb els fills si l’escola tanca”.

No investir un altre president

A més, Torra, ha demanat als partits independentistes que no presentin un altre candidat al Parlament per investir un altre president si és inhabilitat pel Tribunal Suprem: "No s'entendria que algun partit independentista presentés un altre candidat".

Amb tot, ha rebutjat revelar què farà si el Suprem l'inhabilita, però ha avisat que el seu calendari no estarà influenciat per les decisions judicials: "El que puc dir és que cap tribunal em marcarà el calendari".

Sobre si cal esgotar la legislatura a Catalunya, Torra ha comentat que no necessàriament, i ha defensat que es farà "el que sigui millor per al país".

Canviant de tema, Torra ha lamentat la "judicialització" del conflicte entre JxCat i el PDeCAT i ha afegit que "sempre és bo no portar les coses a l'extrem". Torra -que no s'ha fet militant de JxCat per mantenir la seva condició d'independent i centrar-se en la gestió de la pandèmia- ha destacat la "personalitat" del seu executiu, ara que pot estar format per tres partits: JxCat, PDeCAT i ERC. La consellera Àngels Chacón sona com a possible candidata del Partit Demòcrata si es confirma el trencament amb JxCat i la formació de David Bonvehí es presenta en solitari.