El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que es convoqui una reunió de la Junta de Seguretat davant l'increment dels atacs feixistes contra l'independentisme, el manteniment de l'alerta 4 antiterrorista i la necessitat de desplegar els acords de l'anterior reunió, celebrada l'any passat.

Així ho ha transmès el president a la delegada espanyola en una trobada al Palau de la Generalitat aquest dilluns, després de l'absència de reunions dels últims anys. El mes de juliol passat es va reunir la Junta de Seguretat després de set anys, i va estar presidida pel president Carles Puigdemont i l'aleshores ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido.

De fet, el ministeri i la conselleria encara estan pendents de posar en marxa els acords de l'última Junta de Seguretat del 2017, entre els quals hi ha l'entrada del Mossos d'Esquadra a l'Oficina Nacional d'Interpol i Europol.

La demanda arriba també el mateix dia que s'ha sabut que Buch i Grande-Marlaska preparen una reunió bilateral.​

Torra Cunillera - EFE

La convocatòria d'una nova Junta de Seguretat ha estat un dels temes que s'han abordat a la trobada de gairebé una hora i mitja al Palau. En acabar, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha recordat que la convocatòria de la Junta és "una prioritat" per a l’executiu català. I a parer seu, és urgent "activar els mecanismes que posin en marxa els acords incomplerts" per l'anterior govern de l'Estat en matèria de seguretat, així com abordar "el creixement dels atacs feixistes" i l’estat de l’amenaça terrorista.

Per la seva banda, Cunillera s'ha compromès a comunicar-ho al ministeri.

Col·laboració malgrat el desacord en autodeterminació

Cunillera també ha aprofitat la trobada amb el president per oferir-li col·laboració en assumptes sectorials, malgrat el desacord en la demanda d'autodeterminació, i li ha expressat el desig que el Govern participi en espais multilaterals. Torra i Cunillera han tingut la primera reunió entre tots dos, de poc més d'una hora de durada, al Palau de la Generalitat, dues setmanes després de la trobada que el president català va tenir amb el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa.

En la roda de premsa posterior, Cunillera ha explicat que ha transmès a Torra la voluntat de "col·laborar, dialogar i arribar a acords i pactes" amb el Govern. Tot i això, ha admès que hi ha un "desacord evident" en la demanda del dret a l'autodeterminació, perquè "no està previst en la Constitució d'Espanya ni de cap altra lloc"; però això no vol dir, ha afegit, que "no ens puguem posar d'acord en d'altres coses".

Cunillera ha insistit que "parlar sempre és bo i no pot fer mal a ningú", per la qual cosa ha dit que li agradaria que els consellers fossin a les reunions multilaterals, més enllà dels contactes i les reunions bilaterals que ja hi ha entre membres de tots dos governs.