El president, Quim Torra, ha retret que la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, hauria d'haver dimitit pel que ha descrit com a "ràtzia" de detencions que la setmana passada es va produir a les comarques de Girona contra membres dels CDR als quals s'acusa d'haver intervingut el darrer 1 d'octubre en el tall de vies de l'AVE.

En total van ser 16 les persones detingudes en aquesta operació, entre els quals els alcaldes de Verges i Celrà i el fotoperiodista de El Nacional Carles Palacio.

El president ha reclamat que la delegada del Govern doni "totes les explicacions que calgui" davant del Parlament. "Si Cunillera coneixia que aquests esdeveniments s'anaven a produir, en qualsevol país normal, hauria d'haver dimitit i si no els coneixia hauria d'haver dimitit", ha retret durant la sessió de control al Parlament i a preguntes de la CUP, que ha reclamat un "mapa de repressió" i que el Govern es personi en els casos en què es vulnerin els drets civils.   

El president ha anunciat que aquest migdia el Govern presentarà una denúncia contra l'actuació de la policia espanyola per vulneració de la llei fonamental sobre la llibertat, per actuació policial sense haver oberta una causa judicial i per incompliment dels requisits de la llei d'enjudiciament criminal per procedir a una detenció. "Els fets de Girona no es poden deixar passar impunement", ha retret. 

Unitat de l'independentisme

El resposta a una pregunta de la portaveu republicana, Anna Caula, Torra ha apel·lat a “bastir la màxima unitat de l’independentisme i tots els demòcrates” entorn al Jo acuso que impulsa la campanya de protesta d’Òmnium Cultural.

“Tots els demòcrates, tots els qui creiem en el dret a l’autodeterminació dels catalans davant aquest judici hem d’estar més units que mai”, ha reclamat. Torra ha crida també a respondre davant l'actitud de l’Estat enfront les reivindicacions catalanes o davant d'iniciatives com la del Parlament d’Extremadura que ha reclamat un nou 155 per a Catalunya amb el suport de PSOE, PP i Cs, la qual cosa ha titllat d’indignant.

Els comuns refreden els pressupostos

Des dels escons dels comuns, Jéssica Albiach, ha rebaixat les expectatives sobre l'acord en relació als pressupostos i ha advertit que "estan a anys lluny de ser socials, no en tenen res". La dirigent dels comuns ha retret, en referència a la darrera crisi oberta entre JxCat i ERC, que les baralles entre els socis de Govern generen inacció. Ha advertit que un govern que no governa no serveix i "tard o d'hora els ciutadans es desfaran d'ell".

En aquest punt, Torra ha ironitzat que amb el "panorama" de l'espai morat a Madrid no sembla el millor moment per retreure divisions a l'independentisme. El president ha explicat que ja hi ha hagut deu reunions per abordar els pressupostos amb els comuns.

A preguntes de JxCat, Torra s'ha referit al seu viatge a Washington i ha assegurat que el congressista i activista dels drets civils, John Lewis li va demanar "sobretot no surrender".