El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida "a tot el poble de Catalunya" a manifestar-se de manera massiva i pacífica per respondre a les sentències contra els líders del procés, en cas que no siguin absolutòries, "per defensar la llibertat, la democràcia i, per damunt de tot, la dignitat d'aquest poble". També el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha instat els independentistes però també als no independentistes a fer front comú.

Torra ha llançat aquesta crida durant la seva intervenció en el primer gran acte de precampanya de JxCat, que s'ha celebrat a Terrassa rere el lema "Per la independència, ni un vot enrere". En l'acte, que ha tancat Laura Borràs han intervingut també el president Artur Mas i el candidat al Senat Roger Español. 

El president ha advertit que la sentència tancarà una etapa en què l'independentisme ha actuat reactivament, pendents de la repressió, i n'obrirà una de nova en què es prendrà la iniciativa un altre cop. "Tanquem una etapa per reprendre la iniciativa que és l'objectiu de la independència i, per tant, l'exercici del dret a l'autodeterminació, dels drets cívics i socials i del progrés de Catalunya", ha assegurat.

Torra ha garantit que aquesta nova etapa, que ha descrit com un new deal, un nou esperit, es farà deixant de banda els interessos de partit i pensant en les generacions futures. "Tota la confiança en els dies que vindran. Enfrontem-nos a la veritat. Hem de sortir més poble, més cohesionat d'una prova com aquesta", ha assegurat el president que fins i tot ha convidat a viure "amb alegria, joiosament i amb esperança" aquesta etapa.

A Torra l'ha seguit Puigdemont que ha denunciat que la sentència només té com a raó la venjança i l'escarment de l'Estat espanyol i els seus poders contra l'independentisme democràtica, per la qual cosa ha advertit que els independentistes han de mostrar el seu desacord, però també s'ha d'apel·lar als no independentistes. "Els hem de dir que per aquí no hi hem de passar i ens han d'ajudar a fer front comú per no passar-hi".

Puigdemont ha cridat a respondre el 10-N amb urnes i vots. "No podem, ni sabem, ni ens convé fer-ho d'una altra manera", ha advertit: "Urnes i vots sempre alliberen. I més quan hi ha aquestes brigades jurídico socials disposades a segrestar les urnes i els vots", ha reblat.

En prendre la paraula, Puigdemont ha criticat la incapacitat que ha demostrat la política espanyola d'aconseguir un acord per tirar endavant la legislatura: "En aquesta estratègia de cronificar el conflicte català, estan cronificant la seva inestabilitat política".

L'acte l'ha obert l'esposa de Josep Rull, Meritxell Lluís, i ha seguit amb la projecció de vídeos de Quim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, tots ells candidats el 10-N, les fotografies dels quals s'han col·locat a la primera fila de seients.

Ha estat un míting amb moltes veus, que ha fet desfilar dalt l'escenari els diputats, regidors, o cares conegudes de JxCat i el seu entorn que s'han encarregat de llegir frases o intervencions molt breus. Una de les intervencions més aplaudides ha estat per Roger Espanyol, les paraules del qual han estat acollides amb crits de llibertat. "Quin goig tenir Roger Espanyol amb nosaltres. Gràcies, per ser amb nosaltres", ha exclamat el senador Lluís Cleries.

Artur Mas ha advertit que malgrat que el govern espanyol parla ara de treure les despulles de Franco del Valle de los Caídos, "mentre hi hagi gent a la presó per defensar la causa de la llibertat l'esperit del dictador encara serà present".

En ple debat sobre si la resposta a la sentència ha d'incloure un bloqueig econòmic del país, Mas ha advertit que els diputats de Madrid hauran de ser la corretja de transmissió de la causa de la llibertat però els ha reclamat que siguin també "portaveus del progrés de la gent de Catalunya"- "Perquè el progrés de la gent i la llibertat del país són dues cares de la mateixa moneda".