El president destituït pel Tribunal Suprem, Quim Torra, ha manifestat que aquesta legislatura "les costures de l'autonomia han rebentat pel Parlament", en al·lusió a mesures com que li retiressin l'escó de diputat. Torra no ha volgut culpar ningú d'aquesta situació i ha dit que n'eren responsables tots, i ha proposat que a partir de les eleccions catalanes del 14 de febrer es tracta d'"d'estripar les costures autonòmiques".

El president ha reconegut que el que més li havia "dolgut" de la legislatura és que li retiressin l'escó de diputat. "Teníem uns acords i no es van complir, va ser un fet consumat", ha lamentat. I ha definit aquesta etapa com "la legislatura del dol".

El director de TV3, Vicent Sanchis, ha apuntat que si el Parlament no li hagués retirat l'escó, els haurien acusat de desobediència. "Sí. I?", ha estat la lacònica resposta de Torra. "Jo he desobeït", li ha recordat.

El president ha insistit que ell era el responsable de la pancarta sobre la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats que va originar l'ofensiva judicial. "Vaig actuar en conseqüència. Pel prestigi de la institució, i com a president, el meu deure era mantenir la pancarta perquè era defensar la llibertat d'expressió. I és el clam majoritari del país", ha afegit.

Torra ha qualificat el fet que aquesta topada acabés amb la inhabilitació, com un “cas absolutament desproporcionat, kafkià i surrealista”

El president no ha amagat que hauria volgut anar més enllà respecte a la confrontació amb l'Estat. "Jo hauria volgut anar més enllà des del punt de vista nacional. Però cal entendre el moment difícil. Hem de reconèixer que la repressió ens ha situat a la defensiva. Perquè quin al·licient té ara l’Estat per negociar amb nosaltres? Cap. No hi té res a perdre. Quan hi tingui alguna cosa a perdre, s’asseurà a negociar. Hem avançat quan ha tingut objectius clars i compartits", s'ha excusat, mentre es mostrava sorprès per la gran dificultat que hi ha per arribar a acords entre les formacions polítiques. 

quim torra sanchis tv3 3

Ha afegit que a més hi ha la dificultat que sempre tenen els governs de coalició, que "són complicats", i ha posat com a exemple el que passa al govern espanyol entre el PSOE i Podemos i al de Madrid entre PP i Cs. La conclusió, al seu entendre, és que "un cop passada la legislatura del dol", en la pròxima cal tornar a Catalunya "a l'ofensiva democràtica".

Respecte al futur candidat de Junts a la Presidència, Torra ha anunciat que  "es mullarà" quan s’hagin proclamat les candidatures a les primàries. En medis polítics s'especula que podria donar suport a Laura Borràs. 

Torra s'ha mostrat dolgut pels pactes de JxCAT amb el PSC a la diputació de Barcelona, i també pels d'ERC i la CUP amb els socialistes en Ajuntaments. “He patit molt. A mi m’han sabut molt de greu els pactes que els independentistes fan amb el PSC: els que fan JxCat, ERC i la CUP", ha apuntat.

El president s'ha ofert per ajudar a trobar acords la pròxima legislatura. “Em poso a disposició dels partits per treballar per arribar a un acord de mínims, estratègic sobre què farem amb aquest 50% si l’aconseguim. Hi hem d’anar tots els partits a una”, ha dit.

La frase final del president ha estat una incògnita. "Mai de sap quan tornes".