Nou front judicial pel CatalanGate. El president Quim Torra i l’exvicepresident del Parlament, Josep Costa, han iniciat els tràmits per actuar contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, davant del Tribnunal Suprem per l’espionatge amb Pegasus. Concretament, presentaran una demanda de protecció de drets fonamentals. Quim Torra i Josep Costa ja han presentat un requeriment al govern espanyol per tal que cessin amb la vulneració dels drets fonamentals. Així, reclamen que cessi la conservació de les dades aconseguides a través de l’espionatge amb Pegasus. És el tràmit previ a la presentació de la demanda contra Pedro Sánchez i el seu govern davant del Tribunal Suprem. "Demandem el president del govern espanyol i el consell de ministres per l'espionatge amb Pegasus. Són els responsables de l’espionatge més important fet els últims anys contra una minoria nacional i han vulnerat els nostres drets", ha assegurat Quim Torra en una piulada.

Vulneració de drets

Contràriament al que ja han fet Òmnium Cultural i la CUP, Torra i Costa no actuen contra NSO, l’empresa israeliana que ha desenvolupat Pegasus i qui pot identificar els autors de l’espionatge, sinó “demostrar que hi ha hagut una vulneració dels drets fonamentals”. Així, actuen contra Pedro Sánchez en tant que és, a parer seu, el màxim responsable de les actuacions de l’Administració de l’Estat. ”NSO és només l’instrument”, ha assegurat Josep Costa en declaracions a RAC1. “Qui fa un mal ús, qui l’utilitza per fer espionatge és l’estat”, ha reblat. Amb tot, tant Torra com Costa se sumaran a la resta d’actuacions judicials obertes a causa del CatalanGate.

A banda de la depuració de responsabilitats que es pugui produir en la via penal, aquesta demanda acció pretén aconseguir acreditar la vulneració de drets fonamentals i que es condemni a Espanya per aquest fet. Torra i Costa sostenen que se’ls ha vulnerat, entre d’altres,  el dret a la intimitat i la privacitat personal i familiar, al secret de les comunicacions i la protecció de dades així com el dret defensa. En la demanda, s'argumenta que l'ús de Pegasus suposa una total suspensió dels seus drets a la intimitat o privacitat de la vida personal i familiar, al secret de les comunicacions i a la protecció de dades, així com una interferència absolutament desproporcionada i sense base legal en els altres drets afectats.

Condemna a Europa

L’objectiu final de la demanda, ha explicat Costa, és aconseguir la condemna de l’Estat espanyol al Tribunal Europeu de Drets Humans. A la seva demanda al Tribunal Suprem reclamaran saber quina informació s’ha aconseguit amb Pegasus, quin tractament s’ha fet de la informació així com la seva destrucció. “Volem saber quin ús s’ha fet de la informació”, ha insistit.

Quim Torra i Josep Costa formen part de la llista de més de 60 independentistes espiats amb Pegasus. L’expresident de la Generalitat va ser espiat entre l’abril i el juliol del 2020, en ple estat d’alarma per la pandèmia. Costa entre el juliol i el desembre del 2019, en ple debat sobre la legalitat que Carles Puigdemont Toni Comín poguessin entrar a França per participar als plens del Parlament Europeu.