L'expresident Quim Torra i l'exvicepresident del Parlament Josep Costa han formalitzat el recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Suprem contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'executiu espanyol per haver estat espiats amb Pegasus en el marc del CatalanGate. A principi de mes, tots dos ja van iniciar els tràmits per actuar contra el govern espanyol i Sánchez davant el Suprem, amb una demanda de protecció de drets fonamentals. Ara, 10 dies després de presentar aquest requeriment, del qual no han tingut "a hores d'ara cap resposta de la presidència ni del govern espanyol", fan el segon pas per aconseguir, detallen els afectats en un comunicat, "una condemna de l'Estat espanyol per vulnerar els drets fonamentals" als tribunals europeus

quim torra tuit
Tuit de Quim Torra 

En l'escrit enviat al Suprem, tots dos denuncien l'Executiu per la "intervenció, escolta, sostracció, recopilació, tractament, ús, difusió i emmagatzematge de la informació i les seves comunicacions dels telèfons mòbils institucionals". En la mateixa línia, recorden que no només han estat espiats a través dels seus telèfons, sinó que també estan indirectament afectats a través dels dispositius infectats de persones del entorn independentista, amb qui parlaven constantment. Per tot plegat, Torra i Costa demanen al Suprem que protegeixi els seus drets fonamentals. Més concretament, el dret a la intimitat, al secret de les comunicacions, a la protecció de dades personals, a la llibertat d'opinió, d'associació, de participació i representació polítiques i a la tutela judicial efectiva.

Qüestió d'inconstitucionalitat 

A més, l'expresident de la Generalitat i l'exvicepresident del Parlament consideren que a través d'aquest recurs el Suprem hauria "d'elevar una qüestió d'inconstitucionalitat" al Tribunal Constitucional sobre les lleis espanyoles que regulen la protecció de dades i la qüestió de l'espionatge, en considerar que són incompatibles tant amb el dret de la Unió Europea com amb la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). De fet, Torra i Costa estan disposats a arribar a Estrasburg si en última instància el TC no admet el seu recurs o el resol de forma poc favorable.

Torra i Costa formen part de la llista de més de 60 independentistes espiats per Pegasus. Segons l'anàlisi dels seus telèfons mòbils institucionals, l'expresident de la Generalitat va patir 8 infeccions amb Pegasus, entre l'abril i el juliol del 2020, en ple estat d'alarma per la pandèmia. Per la seva part, l'exvicepresident del Parlament en va patir 4 durant el 2019, entre els mesos de juliol i desembre, en ple debat sobre la legalitat que Carles Puigdemont i Toni Comín poguessin entrar a França per participar en els plens del Parlament Europeu després de ser escollits eurodiputats.