El president, Quim Torra, ha carregat contra l'Estat davant del cos consular acreditat a Barcelona per la repressió i per l'existència de presos i exiliats arran del referèndum de l'1-O. El president ha assegurat que a Catalunya "República és sinònim de llibertat", per la qual cosa els catalans "mai no renunciaran" al seu dret a l'autodeterminació. No només això, ha reclamat als cònsols reunits al saló Sant Jordi del palau de la Generalitat que compta amb ells per defensar aquest dret.

La recepció amb el cos consular se celebra habitualment a començaments d'any, però aquest cop encara no havia estat convocada arran de la suspensió de l'autogovern.

El president s'ha referit a aquesta circumstància en el breu parlament que ha protagonitzat. Ha recordat el referèndum de l'1-O i la declaració d'independència del Parlament per denunciar la resposta de l'Estat amb ús de la força i la violència física; ha acusat també el govern espanyol d'un "ús fraudulent" de l'article 155 per tancar el palau i dissoldre el Parlament, i ha titllat aquests temes d'extrema gravetat.

"Avui hi ha nou demòcrates honorables i pacífics a la presó per les seves idees", ha denunciat, i ha contrastat aquest fet amb els exiliats que són lliures a Alemanya, Bèlgica, Suïssa i Escòcia.

Torra ha advertit que a Catalunya hi ha un conflicte polític que requereix una solució política, democràtica i diàleg, i ha insistit que el moviment independentista és i serà sempre pacífic i democràtic. "Els presos són una vergonya per a qualsevol demòcrata del món", ha reblat.

"El dret a l'autoderminació és essencial i ara demanem fer-lo efectiu per una via democràtica. Nosaltres els catalans mai renunciarem al nostre dret a autodeterminar-nos. A Catalunya el concepte de República és sinònim de llibertat i comptem amb tots vostès per defensar-ho", ha conclòs.

També el conseller d'Exteriors Ernest Maragall ha denunciat "els moments delicats" que travessa Catalunya i l'existència de presos, entre els quals el seu predecessor, Raül Romeva. "Aquesta és una situació que no podem callar ni deixar de compartir amb vostès", ha advertit Maragall, que ha emplaçat els cònsols a parlar de la situació que es viu a Catalunya als seus països "tan intensament com sigui possible".

El cònsol britànic, que ha intervingut en nom del cos consular, ha optat per no fer cap referència a la situació que es viu a Catalunya. De fet, el cos consular no ha estat al marge de la tensió amb l'Estat arran del procés. El mes de febrer el govern espanyol va obligar a destituir el cònsol de Finlàndia.