El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat un any més la tradicional recepció davant dels representants del cos consular per denunciar que a Catalunya "la situació d'injustícia persisteix" i l'exercici democràtic "continua compromès".

En una breu intervenció, el president ha recordat que, seguint les recomanacions del grup de treball sobre detencions arbitràries de les Nacions Unides, el Govern ha reclamat l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. "Que acabi aquesta persecució", ha exigit.

Convocats al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, els representants diplomàtics han acollit amb aplaudiments de cortesia les paraules del president. No hi ha hagut cap gest de contrarietat, a diferència de l'any passat, quan un dels cònsols va abandonar l'acte en el moment en què Torra va denunciar l'existència de presos polítics i exiliats.

El president, que ha insistit que el pols amb l'Estat és un conflicte polític i no judicial i requereix una sortida política, ha subratllat que no demanava a ningú un posicionament a favor de la independència sinó solidaritat democràtica per respecte als drets civils i polítics, atès que el moviment independentista és i serà pacífic i democràtic basat en drets humans essencials.

Abans de Torra ha intervingut el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, el qual ha agraït la feina que fan els representants diplomàtics acreditats a Catalunya com a "antídot" d'altres visions que es transmeten sobre la societat catalana.

En plena polèmica amb el ministeri sobre les delegacions a l'exterior del Govern, Bosch ha defensat les oficines de la Generalitat i ha assegurat que, amb la seva posada en funcionament, l'executiu compleix la seva feina perquè Catalunya vol ser al món i que el món se n'interessi.
cos consular ML