El president, Quim Torra, ha comunicat per carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i al president del Senat, Pío García Escudero, així com a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que no participarà en els actes de commemoració d'una Constitució que ha estat utilitzada com “una arma llancívola i com una gàbia” i que va sorgir d’una transició d'un règim franquista que encara "perviu”.

La carta, escrita en català i que ha avançat TV3, és la resposta a la invitació que els responsables de les dues càmeres van fer al president amb motiu de la celebració del 40è aniversari de la Constitució.

“Actualment la Constitució espanyola no és cap motiu de celebració a Catalunya”, arrenca l’escrit on el president denuncia que fa anys que aquest text “ha esdevingut una presó per a la llibertat d’expressió i per a la capacitat de decisió dels ciutadans”.

Torra lamenta que en comptes d’una interpretació oberta i flexible, l’Estat ha fet una interpretació “restringida, tancada, antiga i perpetuadora d’injustícies”, a més d’utilitzar-la com una “arma llancívola i com una gàbia”.

El president recorda que Catalunya ha deixat clar que vol superar aquest marc constitucional amb la creació d’una República independent. “Com a president soc i seré fidel a aquest mandat democràtic i pacífic”, subratlla.

En els mateixos termes s'expressa en la missiva dirigida a la delegada del govern espanyol a Catalunya.