El president, Quim Torra, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han compartit en la reunió que han mantingut aquest dilluns la voluntat de fer un front comú en defensa de les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional, però des del Palau de la Generalitat s'esperava més de l'alcaldessa, segons es desprèn de les paraules de la consellera de Presidència, Elsa Artadi, en acabar la trobada de més d'una hora. "Voldríem que el front comú fos més ampli, de defensa de la sobirania del Parlament de Catalunya, que no es quedés només en les lleis socials, sinó en allò que aprova el Parlament de Catalunya, com a representant del poble de Catalunya, tant lleis socials, com de desenvolupament econòmic i reptes de futur", ha assegurat.

Segons Artadi, aquesta és la petició que s'ha fet també en les reunions amb el líder del PSC, Miquel Iceta, i amb el dels Comuns, Xavier Domènech. "Entenem que les lleis socials són prioritàries, agraïm el suport però també demanaríem que no ens limitéssim només en aquestes lleis de caràcter social, que són molt importants, però que allà on el TC envaeix les competències del Parlament tinguéssim també la complicitat d'aquestes forces", ha explicat.

Amb tot, la portaveu del Govern ha celebrat el compromís democràtic de l'Ajuntament, de defensa de les llibertats, i per la situació dels presos polítics, així com el suport al Diplocat, del qual forma part el consistori i la complicitat per defensar la presència dels Mossos a Europol, el CITCO i la mesa de valoració d'amenaces terroristes.

De la seva banda, Colau ha subratllat en la roda de premsa posterior que cal treballar conjuntament "per acabar amb aquest període tan fosc" de suspensió de l'autonomia provocat per l'aplicació del 155. "Comença una nova etapa que volem que sigui de diàleg i distensió. Tots hem de posar de la nostra part", ha advertit.

L'objectiu primer és, segons l'alcaldessa, "aconseguir la llibertat de les persones que són a la presó" i, mentre no estiguin en llibertat, que siguin "apropades per deixar de vulnerar els seus drets i maltractar les persones properes".

Aquesta és la primera reunió formal que mantenen Torra i Colau des que el president va prendre possessió del càrrec. Prèviament, el president s'ha reunit amb els representants de tots els partits del Parlament ―tret de Cs― així com amb els secretaris generals d'UGT i CCOO i els responsables de les patronals catalanes.