El president Quim Torra ha replicat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, indicant que la impugnació de les propostes aprovades ahir al Parlament "és un atac a la democràcia".

La ministra ha comunicat que el govern espanyol ha pres la decisió d'impugnar les propostes de resolució sobre la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunyal'amnistia per als presos polítics i l'aposta per la desobediència en el marc del debat de política general. Celaá ha afirmat que suposen un "atac a la convivència entre catalans" i ha avisat que el seu govern "no està disposat a consentir cap atac a l'Estat ni a la Constitució".

Torra ha reaccionat adjuntant-li la resolució que va fer ahir al vespre la Junta de Portaveus amb el suport de JxCAT, ERC, els comuns i la CUP. "Benvolguda ministra en funcions, li adjunto la resolució de la Junta de portaveus del Parlament de Catalunya, seu de la sobirania del poble català, votada pel 60% de la cambra, JxC, ERC, Comuns i CUP. La seva impugnació és un atac a la democràcia", ha assenyalat el president.

La resolució de la Junta de Portaveus exigeix la fi de la repressió i la llibertat de "les persones perseguides i preses per les seves idees polítiques". 

La resposta del govern espanyol

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha assegurat que el govern espanyol no tolerarà "cap actuació o decisió que sobrepassi el marc constitucional" i ha advertit a Torra, "que la democràcia, si no es sostè amb l'ordenament jurídic, no té "cap valor".

"No sé què entén per democràcia. En quin estat democràtic no es respecten les regles bàsiques de convivència?", ha respost Ábalos al president català, i ha insistit que en democràcia cal respectar el "marc de convivència que regula la llei".

El ministre de Foment en funcions ha assegurat que el l'Executiu espanyol "actuarà en la línia de coherència" que, segons ha dit, el PSOE ja ha seguit "en el passat" i que es basa en "no tolerar cap actuació ni decisió que depassi el marc constitucional". "En això serem absolutament rigorosos", ha insistit.