Demà, 9 d'abril de 2019, farà 80 anys de l'afusellament de Manuel Carrasco i Formiguera, ordenada directament pel dictador Francisco Franco, segons alguns autors. 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut rememorar l'efemèride i ha publicat un fil a Twitter on narra les 24 prèvies a la seva mort. 

Carrasco i Formiguera va ser un dels líders històrics d'Unió Democràtica de Catalunya el primer terç del segle XX, que iniciada la Guerra Civil va mantenir-se lleial a la República. Un decisió que li va comportar ser perseguit per alguns sectors anarquistes i comunistes primer, i detingut per la dictadura franquista més tard. 

L'any 1936 es va veure forçat a traslladar-se al País Basc, on va col·laborar amb el govern del lehendakari Aguirre. Amb la conquesta franquista de Guipúscoa el febrer de 1937, Carrasco i Formiguera va decidir tornar a Catalunya on va patir de nou repressió. Davant la falta de llibertat va voler exiliar-se amb tota la seva família a Biscaia. Però no va arribar-hi mai. El seu vaixell va ser interceptat per la marina franquista, que el van empresonar a Burgos. 

Torra ha qualificat Carrasco i Formguiera com "un dels polítics més brillants de la seva generació", i també "un dels més perseguits per la seva defensa a ultrança de Catalunya".