El president, Quim Torra, ha demanat al nou conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, que actuï com a ministre d'Afers Exteriors del país amb la mirada posada als objectius amb què s'ha compromés el Govern. "Catalunya té dret a ser coneguda i reconeguda i té dret a veure respectat i reconegut el seu dret a l'autodeterminació", ha subratllat en l'acte de presa de possessió del nou conseller on ha advertit que la situació d'amenaça dels drets civils i les llibertats a l'Estat espanyol és "insostenible".

El president, que ha farcit el seu discurs de referències a Nelson Mandela a qui Bosch va dedicar la tesi doctoral, ha advertit que cal "emprendre una enorme tasca per explicar a tots els racons la greu situació d'amenaça dels drets civils i les llibertats polítiques que es viu a Catalunya".

"És una amenaça constant i sistemàtica contra els independentistes però va més enllà i ataca també tothom qui gosa qüestionar una monarquia que fa aigües i un sistema de justícia en crisi constant i que demostra l'absència de separació de poders a l'Estat espanyol", ha denunciat.

Situació insostenible

Torra ha alertat que el qüestionament de garanties democràtiques a Espanya és cada cop més evident a Europa i necessita una dedicació "intel·ligent i efectiva" que s'afegeixi a la feina del president Carles Puigdemont i els consellers a l'exili. L'objectiu, ha assegurat, és potenciar els altaveus a l'abast del Govern per denunciar una situació "insostenible".

El president ha agraït al conseller sortint, Ernest Maragall, que hagi tornat a posar en marxa “allò que un Estat obsedit contra l’exercici democràtic de l’autodeterminació va desballestar en forma de 155”, en referència a accions de la conselleria com les delegacions a l’exterior i el Diplocat.

El relleu al departament s'ha dut a terme arran de la decisió de Maragall d'optar a les eleccions a l'Ajuntament de Barcelona. En la primera línia del públic estava Diana Riba, l'esposa del conseller Raül Romeva. Torra ha recordat que és Romeva qui hauria de ser allà però es troba a la presó per haver defensat el dret dels catalans a decidir el seu futur.

"El seu exemple i el de la resta de presos polítics que resten confinats a les presons ja ens serveix per fer entendre la brutalitat de l'esperit de venjança d'un Estat que no accepta el veredicte de les urnes i que mira de guanyar a uns tribunals sense garanties d'allò que els catalans no li volen donar ni li donaran mai: la rendició", ha reblat.