El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha mostrat convençut aquest dimecres que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, prendrà "la millor decisió" per als presos polítics que són diputats i no els suspendrà de les seves funcions.

En declaracions als periodistes després de participar en un consell d'alcaldes de la comarca de l'Alt Urgell (Lleida), ha apel·lat a la condició de catalans tant de Batet com del nou president del Senat, Manuel Cruz, perquè actuïn a favor dels dirigents independentistes empresonats. "Com que sembla ser que tenim la gran sort de tenir dos catalans de presidents del Congrés i del Senat, estic segur que Batet ―i Cruz― respectaran els drets dels nostres companys", ha afegit el president del Govern.

Torra ha avisat que seria "lamentable i injustificable" que se suspengués aquests diputats, i ha assegurat que una decisió així rebaixaria els estàndards democràtics d'Espanya, perquè ha defensat que aquests presos tenen els seus drets polítics intactes. "Seria un altre motiu més per constatar en quin estat malvivim. Un estat on els estàndards democràtics estan sota zero i hi ha una vulneració de drets permanent", ha criticat, i ha avisat que, passi el que passi, l'independentisme continuarà endavant amb el seu projecte.

La fiscalia ha demanat aquest mateix dimecres que els diputats siguin suspesos, i Torra ha dit "que desgraciadament era una cosa que es podia imaginar", però ha insistit que el Congrés i el Senat haurien de desmarcar-se del fiscal i deixar que els presos exerceixin.

També ha lamentat que la justícia hagi rebutjat la querella que JxCat va presentar contra dues vocals de la Junta Electoral Central (JEC) pel rebuig inicial al fet que Carles Puigdemont fos candidat en les europees, i ha conclòs: "Ho lamento, però ja sabem com és la justícia espanyola".