El president del Govern, Quim Torra, ha comparegut aquest dijous davant el ple del Parlament per explicar les últimes modificacions al Govern: el relleu a la Conselleria d'Exteriors, després de la dimissió d'Alfred Bosch i el nomenament de Bernat Solé, i el canvi de les competències de residències de la Conselleria d'Afers Socials a la de Salut. 

 

En la seva intervenció inicial, Torra ha reconegut que els motius del relleu a Exteriors són "poc agradables" i ha volgut mostrar el seu compromís contra les violències masclistes i traslladar el suport a les víctimes. També ha recordat que hi ha una investigació oberta sobre per què no es van activar els protocols per casos d'assetjament per part de l'anterior conseller i ha avisat: "Si hi ha responsabilitats, les exercirem". 

El debat, però, ha acabat obrint la porta a crítiques contra les delegacions, especialment per part de Cs i PP, que han demanat tancar-les i destinar els recursos al coronavirus, i a demandes d'eleccions per part del PSC i dels comuns un cop passi la pandèmia. També la CUP ha defensat que el govern està "en crisi" i el PP ha arribat a plantejar una moció de confiança.

En aquest sentit, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha aprofitat el seu torn de paraula per recordar el trencament del Govern del passat mes de gener i la preconvocatòria d'eleccions que va anunciar Torra. El socialista ha reconegut que la potestat per decidir si es fan noves eleccions és del president i ha defensat que té "tot el dret" a considerar que el coronavirus no permet la convocatòria, però li ha demanat que posi un horitzó electoral, tal com s'hi va "comprometre". A més, Iceta ha recordat que el "pas del temps no sembla haver refet la confiança" entre els socis i s'ha preguntat què hi ha darrere la "voluntat d'allargar" la legislatura. 

Per part dels comuns, Jéssica Albiach ha defensat que "quan passi l'emergència sanitària, Catalunya necessita eleccions" i ha defensat que el Govern "necessita acabar amb les retallades". Finalment, el diputat de la CUP, Carles Riera, ha defensat que l'executiu català és un "govern en crisi" i li ha demanat capgirar la situació, i Daniel Serrano del PP ha defensat que les eleccions serien una mala solució en cas de rebrot i ha optat per demanar una qüestió de confiança.

Nou atac a les delegacions

El debat sobre el relleu a Exteriors també ha portat Ciutadans i PP a atacar les delegacions exteriors de la Generalitat. La primera a fer-ho ha estat la portaveu de Cs, Lorena Roldán, que ha carregat contra el conseller Solé, a qui li ha retret estar imputat per desobediència. També ha demanat acabar amb les "ambaixades catalanes", que considera que són un "malbaratament" i que només serveixen com a "agència de col·locació" i per parlar "malament d'Espanya".

De manera similar s'ha expressat el diputat del PP Daniel Serrano, que ha defensat que el relleu s'havia d'haver aprofitat per suprimir la conselleria o "repensar les prioritats".

Tot i aquests altres debats, la major part dels grups han aprofitat la compareixença per qualificar de "lamentables" els fets ocorreguts a la conselleria, on Bosch va haver de dimitir acusat d'encobrir un cas d'assetjament sexual per part de la seva mà dreta al departament, i han demanat evitar que fets com aquests es repeteixin.

Canvi de model a les residències

Per altra banda, sobre l'afer de les residències, Torra s'ha mostrat obert que el model de futur de les residències passi per la coordinació entre àmbit sociosanitari i sanitari. Una proposta que ha estat ben vista per part dels comuns, que han allargat la mà per canviar el model, però han avisat que no acceptaran "mesures de maquillatge".

ERC, per la seva banda, ha defensat la feina feta pels consellers Chakir el Homrani i Alba Vergés en aquest àmbit i ha negat que hi hagués cap problema de "comunicació" ni "negligències". "Hi ha hagut feina, feina i feina", ha apuntat en aquest sentit. A més, ha negat que el canvi de competències de la conselleria fos una "rectificació, sinó l'ordre lògic de fer les coses" i ha titllat de "lamentable" que s'utilitzi aquesta crisi per "desgastar" el Govern.