La tensió entre el president, Quim Torra, i la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va creixent a cop de ple. Aquest dimecres, el cap de l'executiu ha exigit amb contundència a Arrimadas que "exerceixi de líder de l'oposició i deixi de fer espectacle", i ho ha fet enmig d'un dur cara a cara que els escons taronja han acollit entre protestes i els diputats independentistes han tancat drets aplaudint el president.

Discusió Torra Arrimadas Ciutadans Ple Parlament - Sergi Alcàzar

La presidenta de Ciutadans havia retret prèviament a Torra que li importen "un rave" els problemes socials que pateixen els catalans i ha titllat de "vergonya" el document que ahir va transcendir que havia lliurat al president Pedro Sánchez en la cimera que van celebrar el 20 de desembre al palau de Pedralbes. "Cada dia que passa a la presidència és un dia perdut", ha ventat.

Discusió Torra Arrimadas Ciutadans Ple Parlament - Sergi Alcàzar

"El que és vergonyós i indignant és que vostè que és líder de l'oposició no faci de líder de l'oposició", ha replicat Torra. El president ha tirat en cara a Arrimadas que la taula de diàleg impulsada pel PSC al Parlament s'ha reunit dos cops i Ciutadans no ha assistit a cap de les convocatòries, per la qual cosa ha acusat Cs de no ser-hi mai quan es tracta de buscar solucions a través del diàleg.

Discusió Torra Arrimadas Ciutadans Ple Parlament - Sergi Alcàzar

Davant les protestes de la líder taronja, que ha mostrat de nou un cartell, aquest cop la fotografia d'un regidor de Cs que va ser agredit, Torra ha reclamat: "Senyora Arrimadas, una mica de respecte. Tot són excuses de mal pagador".

El president ha tancat la seva rèplica recordant que el dia anterior Arrimadas l'havia tractat de xenòfob, racista i supremacista, quan en realitat és Ciutadans qui ha pactat amb un partit racista, xenòfob i supremacista. Una conclusió que els diputats independentistes han acollit drets i amb aplaudiments.

Aquest cop, a més, l'enfrontament no l'han protagonitzat només Torra i Arrimadas, també s'hi ha trobat embolicat el president del Parlament, Roger Torrent, que ha volgut frenar la líder de l'oposició quan ha intentat intervenir en la forma com es realitzava el debat. "Qui controla el ple soc jo", l'ha aturat Torrent, la qual cosa ha provocat un nou front de protestes de Cs que s'ha queixat que l'estona que debatia amb el president del Parlament no s'ha aturat els 2,5 minuts de què disposava per a la seva intervenció.

Les protestes s'han multiplicat en els escons taronja en constatar que a Torra sí que se li aturava el temps quan Torrent ha hagut d'intervenir per demanar silenci a la tribuna de convidats.

Discusió Torra Arrimadas Ciutadans Ple Parlament - Sergi Alcàzar

Els retrets entre Torra i Arrimadas han començat ja abans del cara a cara. Mentre la líder taronja mostrava el seu parer gesticulant o en veu alta davant les respostes del president a la resta de portaveus, Torra tampoc ha tingut inconvenient a replicar-li directament durant el torn de resposta a altres grups. "Tota la societat internacional s'està adonant, senyora Arrimadas, que aquí s'estan vulnerant els drets civils i els drets humans", ha advertit mentre responia al portaveu de JxCat, Albert Batet.

Precisament durant la resposta a Batet, Torra ha anunciat que aquest cap de setmana anirà a visitar els presos, abans que comenci el judici. El president ha coincidit amb el portaveu de JxCat en denunciar que el trasllat dels presos a Madrid va ser una "indecència", en "condicions miserables" i per trobar-se un cop arribats al centre penitenciari amb la "paranoia" que els requisaven fins i tot els retoladors grocs. "Ens adonem que en aquestes condicions és impossible que aquest judici sigui just", ha reblat.

El president ha conclòs que el Govern donarà "una resposta democràtica i de dret a l'autodeterminació a les sentències".