Quim Torra i Pere Aragonès han volgut segellar les esquerdes que han anat apareixent en l'acord entre JxCat i ERC al Govern, també pel que fa l'ultimàtum que el president va llançar a Pedro Sánchez dimarts en la primera jornada del debat de política general on va fixar un termini d'un mes perquè concreti la seva proposta per a Catalunya o bé els diputats independentistes retiraran el seu suport a l'executiu del PSOE al Congrés.

El comunicat conjunt que han llegit els dos socis de Govern es remet al debat de política general i s'assenyala, entre les "vies d'acció republicana" que ha posat en marxa l'executiu, la "data de caducitat" que ha imposat al govern de Sánchez. "Hem posat data de caducitat a l'estabilitat del govern de Pedro Sánchez si no presenta una proposta per Catalunya, sense renunciar mai al diàleg amb l'Estat per a resoldre políticament un conflicte que és polític", ha llegit Torra.

Quan s'ha preguntat al respecte en el torn de preguntes posterior, el president ha explicat que no ha tingut resposta a la carta que va enviar al responsable de l'executiu espanyol i ha insistit en la voluntat de diàleg i negociació "fins a l'últim moment". Ha evitat, però, entrar en les diferències amb ERC en relació a l'ultimàtum a Sánchez i s'ha remès al contingut del comunicat.

De la seva banda, el vicepresident tampoc ha entrat a abordar aquestes diferències tot i que ha advertit que el govern de Pedro Sánchez no tindrà un "suport de franc" de l'independentisme si no mou peça, perquè és molt difícil garantir l'estabilitat si rebutja debatre a fons la reclamació de Catalunya sobre l'autodeterminació i "els elements que tenim damunt la taula", en referència als presos i exiliats.