El president de la Generalitat, Quim Torra, ha escrit una carta oberta d'opinió personal al president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, quan falta menys d'una setmana per la investidura d'aquest darrer. El català ha advertit el seu homòleg espanyol: si no hi ha referèndum no votaran la seva investidura. A la missiva, sota el títol "El convido a mirar lluny", el president català comença indicant que "quan les coses no van bé, quan hi ha problemes de fons, s'han d'assumir totes les responsabilitats, pensar més enllà d'uns quants vots i projectar la mirada al futur".

El text, publicat a La Vanguardia, és, entre d'altres coses, una crida al diàleg. Torra recorda a Sánchez que tant l'un com l'altre fa més d'un any que són presidents dels seus "respectius països" i que, per tant, ja han de poder valorar si han avançat cap a la solució o si el conflicte ha agreujat. Sense anar més lluny, Torra apunta que la moció de censura a Mariano Rajoy "era una invitació a un camí de diàleg i negociació".

El dirigent independentista segueix fent notar al líder socialista que va aconseguir ser president "gràcies al suport de la majoria dels diputats catalans, dels grups independentistes" i que això es va fer com "un gest de generositat i confiança que no s'ha vist compensat de cap manera".

Quim Torra no entén com, després d'una primera reunió a la Moncloa "on vam estar d'acord en que el conflicte era de naturalesa política i exigia solucions polítiques" i una segona a Pedralbes "on es va posar la base per continuar parlant i explorant solucions", els representants del govern espanyol "es van aixecar de la taula de diàleg".

"Faci una proposta per donar veu al poble de Catalunya"

El president convida el seu homòleg espanyol a "mirar lluny" ja que, segons opina, "és la millor manera de mirar d'a prop la gent que ens ha donat la seva confiança, però també a tota la ciutadania que confia en que siguem capaços de resoldre políticament una qüestió política". D'aquesta manera, Torra convida Sánchez a pensar en una solució de llarg recorregut i no en un interés a curt termini.

Torra proposa un enteniment basat en el "respecte escrupulós dels drets humans, civils i socials, inclòs el dret a d'autodeterminació". Si no es compleixen aquestes condicions del president català, creu que Sánchez no es mereixerà "el suport per renovar la presidència" i, per tant, la posició de Torra serà votar no a la investidura de la setmana vinent. 

"Faci una proposta per donar la veu al poble de Catalunya", insisteix Torra al mateix temps que demana a Sánchez que torni  la taula de diàleg "d'on no ens hem aixecat ni ens aixecarem mai". Finalment, el president de la Generalitat insta Sánchez a "aixecar la mirada" i "pensar en les generacions del demà". Acaba dient: "no es pot governar contra Catalunya".