El president del Govern Quim Torra ha acusat l'executiu espanyol d'estar "emparant un rei fugit i amb escàndols de corrupció pendents de jutjar". En aquest sentit, ha criticat que "un govern que es reivindica com a democràtic, modern i progressista" protegeixi "monarques corruptes".

En un comunicat, Torra ha titllat de "lamentable" i "reprovable" aquesta situació i ha assenyalat el PSOE i Podemos per estar donant cobertura al règim monàrquic i a Joan Carles I, "sobre qui pesen les més greus sospites i evidències de corrupció de tota Europa".

Separar-se d'Espanya, cada dia més urgent

Davant d'això, l'expresident ha assenyalat que "no hi ha cap camí possible pels catalans dins de l'Estat espanyol" i que "cada dia que passa és més urgent separar-se d'Espanya i constituir un estat independent".

"O democràcia o monarquia; o llibertat o Espanya. No hi ha més opcions", ha afegit, alhora que ha recordat que fa un any el Parlament no va publicar les resolucions que s'havien aprovat al ple sobre la monarquia espanyola.

"No hauria de passar mai que allò que aproven els representants democràtics dels ciutadans de Catalunya sigui censurat per aquells que tenen l'obligació de publicar la voluntat dels diputats", ha conclòs.

Fa un any de la fuga de l'emèrit

Torra ha fet aquestes declaracions aprofitant que avui un any que, quan encara no havia estat inhabilitat del càrrec, es va celebrar un Ple Extraordinari arran de la fuga del rei emèrit que, tal com ha assenyalat en una piulada en el seu perfil de Twitter, va "demanar davant de la complicitat del govern espanyol".

"Malauradament, no es van publicar resolucions aprovades pels representants del poble. Un fet trist i indigne", ha escrit.

 TUIT QUIM TORRA UN AÑO FUGA JOAN CARLES

Tuit publicat per Quim Torra sobre la fuga de l'emèrit / Quim Torra, Twitter

 

France Inter adverteix sobre la feblesa de la corona

I és que, escàndol rere escàndol amb el rei Joan Carles I com a protagonista, la monarquia espanyola està quedant en evidència també davant la premsa internacional. És més, es podria dir que "la corona d'Espanya encara trontolla", o almenys aquest és el titular de la retransmissió de la ràdio pública francesa France Inter i de l'article sobre aquesta.

El text explica com "un any després de la seva fugida als Emirats Àrabs", els "judicis per corrupció evasió fiscal" encara formen part de l'agenda de l'emèrit.

Una "tradició" de la monarquia

Però, com bé assenyala el mitjà, "els espanyols hi estan acostumats". Que els caps d'Estat s'escapolin pot considerar-se ja un costum familiar: "Els Borbons d’Espanya han perdut les corones 4 vegades en un segle i mig. L’avi, el pare i el mateix Joan Carles I van viure l’exili. És evident que la fugida reial és més que una excepció, és una tradició", continua l'article.

 

 

Imatge principal, Quim Torra /  ACN