La tensió entre JxCat i ERC s'ha posat de nou en evidència al ple del Parlament, durant la sessió de control al president, Quim Torra. Aquest cop ha estat arran de la proposició de llei sobre regulació de lloguers que es debatrà avui a la Cambra. El president ha mostrat la confiança que hi hagi finalment un acord en aquesta llei al llarg del dia, però ha aconsellat als republicans que no s'equivoquin de rival després que ERC ha retret les esmenes de JxCat a la proposició de llei, ha emplaçat Torra a decantar la balança a favor de l'acord i ha advertit que es tracta d'una qüestió de "valentia política".

Sessio de control Hemicicle Coronavirus Mascareta govern - Sergi Alcàzar

Membres del govern i diputats dels diferents grups parlamentaris, durant la sessió de control / Sergi Alcàzar

"No volem tremolors de cames per protegir i blindar el dret a l'habitatge digne", ha reclamat el republicà Sergi Sabrià, que ha situat JxCat en el centredreta ideològic de l'hemicicle i ha advertit que Esquerra no pot entendre per què "es frena la feina d'un altre departament del govern". "El debat no és competencial és de valentia política", ha subratllat Sabrià.

Confondre adversari

Torra ha insistit que és públic i notori el que ell pensa en aquest tema, ha rebutjat que se situï el seu grup el centredreta i ha advertit que cal saber "qui és l'adversari en aquesta qüestió", insistint que els qui votaran en contra de la regulació dels lloguers són "a l'altra banda de l'hemicicle". 

Sessio de control Quim Torra Parlament mascareta - Sergi Alcàzar

El president Quim Torra durant una de les seves intervencions posteriors a les preguntes dels grups parlamentaris / Sergi Alcàzar

El president ha comparat aquesta llei amb el que ha descrit com les "grans lleis socials" impulsades en l'anterior legislatura per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. "En aquells temps aprovàvem aquelles lleis, cosa que en aquests temps nostres ens ha costat una mica més enfrontar-nos a qui ens havíem d'enfrontar", ha retret.

Amb tot, ha insistit en la necessitat de regular els preus dels lloguers, tenint en compte tant la vulnerabilitat dels llogaters com dels petits propietaris, i ha mostrat la confiança que sigui possible un darrer esforç per un acord al llarg del dia d'avui.

Inhabilitació de Torra

La tensió entre JxCat i ERC ha estat també present en la intervenció del responsable del grup parlamentari de JxCat Albert Batet. "Davant la possibilitat esperpèntica, inaudita que l'Estat espanyol decideixi inhabilitar un president de la Generalitat en exercici per defensar la llibertat d'expressió, esperem i confiem que tots sabrem estar a l'alçada de les circumstàncies", ha reclamat després que dimarts Esquerra va insistir en pactar la resposta a aquesta situació.

Després que els grups del Parlament han criticat que Torra hagi dut a terme una crisi de Govern a les portes de la seva possible inhabilitació, Batet ha mostrat el seu suport als canvis a l'executiu, i ha recordat que aquesta és competència del president, com també és la seva responsabilitat la resposta que decideixi davant una possible inhabilitació.

Entre els grups de l'oposició, s'ha referit a la inhabilitació el socialista Miquel Iceta, que ha reclamat al president que expliqui els beneficis que comportarien tenir un president en funcions en plena pandèmia, ocasió que Torra ha aprofitat per responsabilitzar els socialistes de la judicialització i la repressió.  "No es mereix aquest país una presidència sotmesa a la conveniència partidista", ha insistit Iceta enmig d'una batussa en què Torra ha ironitzat que no porta 30 anys a la Cambra com el líder socialista.  

Sessio de control Miquel Iceta mascareta Alberto Batet Covid-10 coronavirus - Sergi Alcàzar

Miquel Iceta, assegut al seu escó moments després de la seva intervenció en el ple / Sergi Alcàzar

La diputada del comuns, Marta Ribas, ha recordat a Torra que havia anunciat la convocatòria d'eleccions després de l'aprovació dels pressupostos, li ha reclamat que "compleixi la seva paraula" i ha retret que els canvis que ha introduït al Govern "només responen a interessos de partit". 

Sessio de control Marta Ribas Comuns - Sergi Alcàzar

Marta Ribas, durant la seva pregunta en la sessió de control al president / Sergi Alcàzar

El president ha ironitzat que pensava que "l'esquerra sol estar al costat de la llibertat d'expressió" i per tant, també els comuns aprofitarien l'ocasió per expressar el seu suport davant la vista al Suprem de dijous vinent sobre la inhabilitació per no haver retirat les pancartes en suport als presos. "Tant de bo a l'edifici del davant s'hagués mantingut la defensa dels presos i el llaç groc", ha retret en referència a l'Ajuntament de Barcelona, a més de reclamar que, com a membres del govern espanyol, regulin la baixa per als pares de nens en quarantena per la covid.

Dret a manifestació

Des de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha preguntat Torra sobre les manifestacions convocades per l'ANC amb motiu de l'11 de Setembre i ha advertit que el seu grup es mantindrà vigilant sobre les conseqüències que puguin comportar en plena pandèmia.

El president ha respost que el Govern ha decidit anular tots els actes oficials, excepte l'ofrena a Rafael Casanova, i no assistirà als actes de la Diada, però ha subratllat que protegiran el dret a la manifestació. "En aquest país es respecta el dret a la manifestació, concentració, expressió i tots els drets fonamentals", ha insistit a més de subratllar el convenciment en el compromís cívic i solidari de la societat catalana.

Torra ha tancat la resposta a Carrizosa amb un comentari irònic sobre el relleu de la fins ara responsable del grup taronja Lorena Roldán, que avui ja no era al ple.

Sessio de control Quim Torra Carlos Carrizosa Ciutadans Parlament mascareta - Sergi Alcàzar

El responsable del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, durant la sessió de control / Sergi Alcàzar

Parc Recreatiu

Des de la CUP la diputada Natàlia Sànchez ha preguntat sobre l'operació de compra-venda d'Incasòl en el projecte de Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou

Torra ha insistit que "no hi haurà ni un sol euro públic gastat" en aquest projecte i ha insistit que així ho va certificar la Direcció General de Pressupostos de la Generalitat.