El president Quim Torra ha tornat a fer una crida al diàleg al president espanyol, Pedro Sánchez, tot just l'endemà del relleu al capdavant de la Moncloa arran de la moció de censura al Congrés i dues hores després que el líder del PSOE hagi pres possessió del càrrec davant del Rei. Torra ha reiterat la seva crida -"amb més força que mai", ha assegurat- en el parlament amb què ha tancat l'acte de presa de possessió dels seus consellers al saló Sant Jordi.

"President Pedro Sánchez, parlem, enraonem, prenguem riscos, vostès i nosaltres, seiem a la mateixa taula i negociem de govern a govern. Aquesta situació que vivim no es pot allargar més", ha advertit. Torra ha subratllat que el diàleg és imprescindible per superar els conflictes "com es resolen arreu al món civilitzat".

Davant del seu Govern i davant d'una representació dels familiars dels presos a primera fila, el president ha reiterat el compromís d'avançar en el mandat del referèndum de l'1-O, revalidat pel 21-D, per convertir Catalunya en un estat independent en forma de república. "No serà un camí fàcil. Hi ha molts interessos molt poderosos que ho volen impedir", ha admès.

Així mateix, ha recordat l'1-O, la resistència "ferma i dolorosa" als col·legis electorals -"va ser un acte de compromís cívic i generositat que ens omple d'orgull", ha subratllat- i ha instat el seu Govern a ser-ne "digne".

En acabar l'acte s'ha penjat al balcó de la Generalitat una pancarta que reclama la llibertat dels presos polítics i els exiliats amb un llaç groc.