Torni dijous. Aquest ha estat el consell del líder parlamentari de la CUP, Antonio Baños, al candidat Artur Mas poc abans que la primera votació del debat d’investidura confirmés el que era ja sabut: que no aconseguiria els vots suficient per ser nomenat president de la Generalitat en primera volta. El candidat de Junts pel Sí només ha recollit el suport dels 62 diputats del seu grup. 73 diputats, els de tot els grups restants, han votat en contra.

Però dijous tampoc hi ha res tancat. Això no obstant, el darrer tram del ple ha provocat un cert desconcert arran d'un episodi entre sorprenent i surrealista. Recollint el contingut d’una pancarta del moviment del 15M, Baños, referint-se a la segona votació d’investidura que s’ha de convocar 48 hores després que la primera no prosperi, ha aconsellat a Mas: “Vostè president, torni dijous”. Aquest comentari, junt amb un enigmàtic avís en el sentit que no li donarien “el vot incondicional”, ha atorgat al candidat de JxSí un ganxo que no ha desaprofitat.

La CUP decidirà

“Si em convida a tornar, amb molt de gust em sotmetré a aquest segon debat. I vostès decidiran”, ha replicat. Davant la sorpresa dels uns i la indiferència de la majoria, el president en funcions i el cupaire s’han acabat citant entre bromes a una assemblea en què els 72 diputats votin en secret si accepten o no la investidura. Una broma que alguns no s’han pres com a tal, i que ha generat cert malestar a les files cupaires.

De fet, les dificultats de Junts pel Sí per tancar la investidura amb la CUP han estat el tema de la llarga jornada del ple al Parlament. El tema que preocupa l’hemicicle i el que ha sortit un cop i un altre en totes les intervencions de l’oposició que retreia a Mas aquesta feblesa.

Romeva no és candidat

I això no obstant, tothom era conscient que bona part del debat es produïa fora de l’hemicicle on els esdeveniment se succeïen en cascada. El cupaires Benet Salellas i Albert Botran assegurant de bon matí a Catalunya Ràdio i TV3 que proposaran com a candidat Raül Romeva. El cap de llista de Junts pel Sí replicant a través d’un tuit que no hi ha canvis: “No sóc candidat. El meu parer és treballar a favor d’un acord”. Els diputats de Junts pel Sí preguntant-se als passadissos de la Cambra com pot ser que mentre la CUP només hauria de cedir dos vots, els demanen a ells que en cedeixin 62. La Fiscalia de l’Audiència ordenant als Mossos que actuïn si hi ha sedició. El Consell d’Estat avalant el recurs contra la declaració sortida el dia anterior del Parlament. La consciència que el Consell de Ministres portarà avui la resolució independentista al Tribunal Constitucional...I una remor incessant que dijous passarà alguna cosa. Més per voluntat que passi que no pas perquè hi hagi dades objectives que avalin aquest convenciment. La curiosa broma entre Mas i Baños ha plogut sobre mullat.

Tota l’atenció estava dipositada en la intervenció del líder parlamentari de la CUP. Vestit fosc, camisa negra, corbata fosca. Baños no llueix samarretes reivindicatives però es preocupa de trenar el seu discurs amb sentències demolidores. Ni una remor a l’hemicicle mentre parlava i anava citant Pasolini, Lluís Felip, Bakunin, Sant Agustí, Stevenson, Espriu, els Evangelis... Tot per anunciar a Mas que no sortiria president de l’hemicicle malgrat que hi ha una majoria de diputats independentistes.

A veles, a motor i a rem

“Som 72 i aquest és l’autèntic tresor del vaixell”, ha assegurat. De fet, el discurs de Baños no ha amagat, tot i les múltiples crítiques, un reconeixement a l’aposta del president en funcions per un procés que l’ha fet navegar a la deriva deixant-se portar pel corrent sobiranista, a veles, a motor i a rem. Però tot ha quedat aquí, perquè, segons la CUP, Mas no ha aprofitat el debat per oferir un discurs que els facilités anar més enllà.

Al final ha estat un debat sense sorpreses, malgrat les novetats. L’estrena d’Inés Arrimadas –efectiva, hàbil i decidida–, de Miquel Iceta –desbordant d’ironia i encantat en el seu paper–, de Lluís Rabell –encongit i superat pels esdeveniments–, de Xavier García Albiol –més fluix que el dia anterior, tot i que la contundència de la rèplica que ha rebut del president ha provocat la gesticulació irada i ostensible de la diputada Andrea Levy–, Baños i, el darrer, el president de JxSí, Jordi Turull.

No a qualsevol preu

Un cop i un altre els mateixos arguments, fins que Mas ha volgut deixar clar que no persegueix la investidura a qualsevol preu, tal com ha replicat a Iceta. “No és veritat. No estic disposat a fer el que sigui. Hi ha línies que jo, si sóc president no les traspassaré. Ara bé, arribaré tan lluny com calgui per establir el mandat de les urnes. No em tremolaran les cames ni em fallarà el pols, en la part que em toqui a mi”, ha replicat Mas.

En acabar el ple, mig estabornits per vuit hores de debat i per la curiosa escena amb Baños, al despatx del president s’han concentrat Mas, Raül Romeva, Oriol Junqueras i Josep Rull per fer balanç dels danys i la situació.