La secretària judicial del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, ha tornat a repetir avui el seu relat de la por del 20-S durant el judici a l'Audiència Nacional del major Josep Lluís Trapero i la cúpula política dels Mossos. Sense tenir un to tan dramàtic com va tenir en el judici del Tribunal Suprem, però emfatitzant alguns moments, Del Toro ha tornat a repetir com va sortir de la Conselleria d'Economia. Avui era tot més tragicòmic. Entre els detalls de la secretària i algunes preguntes tendencioses del fiscal Pedro Rubira, la pel·lícula avui ja no ha estat tan terrorífica, però buscava els elements necessaris per fer veure al tribunal que la situació va ser límit.

Només començar ja ha descrit la Conselleria d'Economia com un edifici molt gran i inabastable. Ha detallat dramàticament com només tenia per menjar mig entrepà, com veia cares de poca confiança i com es va adonar que l'única sortida possible era per l'aire.
 


I a partir d'aquí ha començat el relat ja conegut de com va saltar pel terrat fins al teatre Coliseum, explicant com la van haver d'ajudar a saltar perquè és "una persona baixeta", que va haver de passar "enganxada a la paret" perquè no la veiessin i que es va estar tancada mitja hora en un camerino del teatre Coliseum sola.
 


L'advocada de Teresa Laplana i Josep Lluís Trapero, Olga Tubau, ha volgut donar en el seu interrogatori una imatge menys tremendista de la situació que es vivia fora de la Conselleria d'Economia. I en aquest sentit ha volgut mostrar al tribunal que no hi havia riscos i que ni tan sols la Guàrdia Civil va preveure una intervenció d'ordre públic en les reunions prèvies de preparació del dispositiu, tot i que eren conscients que seria una operació de gran abast i que provocaria la reacció ciutadana. 

La secretària judicial també ha admès que en la reunió que es va fer per preparar els dispositius no hi van assistir Mossos perquè no se'ls va avisar i que mai ningú va mostrar la seva desconfiança cap a la policia catalana. 

Forcadell a Economia?

Malgrat que Carme Forcadell no va posar un peu a la rambla Catalunya aquell dia, la secretària judicial ha insistit que va sentir la seva veu. També ho va dir al judici del Tribunal Suprem, però avui ha canviat lleugerament la seva versió dient que va ser un guàrdia civil qui l'hi va dir.
 


La lletrada també ha volgut deixar clar que en els altres escorcolls que es van fer un cop aplicat el 155 mai més hi va haver una concentració tan multitudinària d'aquelles característiques. 

Escopinades i banderes

Amb un relat emfatitzat ja conegut per tothom, Montserrat del Toro ha explicat un dels incidents del dia, que ella mateixa ha qualificat de "greu". L'actitud agressiva, segons la secretària judicial, es resumeix en una escopinada.
 


Quan el fiscal Pedro Rubira li ha preguntat pels incidents dins el departament, Del Toro ha explicat que un funcionari els va fer una foto i que un altre funcionari va penjar una senyera al balcó del departament.