Les joventuts de Demòcrates, la branca juvenil del partit del diputat del grup parlamentari d'ERC Toni Castellà, ha demanat la dimissió en bloc del Govern. El comitè nacional de Joves Demòcrates ha pres la decisió de manera unànime argumentant que l'executiu de JxCat i ERC té una "postura antiindependentista" els últims mesos i "especialment" els darrers dos dies coincidint amb el Consell de Ministres a Barcelona.

En un comunicat, Joves Demòcrates exigeix responsabilitats a la Generalitat i al Parlament de Catalunya per no haver "avançat cap a la culminació de la República" en els set mesos que han passat des de la investidura del nou president. Segons l'escrit, s’han fet "passos enrere molt significatius" com la trobada del 20 de desembre entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, que demostra la "nul·la voluntat de desplegar la independència" i el "sotmetiment" a l'Estat espanyol.

"El Govern actual ha demostrat no tenir cap mena d’estratègia dissenyada per tal d’avançar cap a la República, ni comparteix les iniciatives ciutadanes que es generen en aquest sentit", assenyalen les joventuts de Demòcrates, que afegeixen que les múltiples crides a un referèndum pactat suposen un "menyspreu al mandat vinculant" que va sorgir del referèndum de l'1-O. "Considerem inacceptable que s’accepti obertament una nul·litat d’aquest referèndum per part del nostre propi Govern", sentencien.

Entre alguns dels arguments per demanar la dimissió en bloc destaquen les múltiples circumstàncies en què el president Torra ha "desautoritzat" els seus consellers, i posen com a exemple la crisi que hi va haver al Departament d'Interior arran de les actuacions dels Mossos d'Esquadra a Girona i Terrassa. Per aquest mateix motiu, Joves Demòcrates ja va demanar el 3 d'octubre la dimissió del conseller Buch i la destitució de la cúpula d’Interior. 

El document s'acaba amb una crida al Parlament per exigir que el president Torra "doni a conèixer quina és la seva estratègia per construir la República efectiva", per tal de verificar si realment hi ha un full de ruta i quin és l’estat en el seu "procés de desenvolupament i d’aplicació". En cas que el president no sigui capaç de plantejar una estratègia amb "objectius clars, definits, mesurables i fiscalitzables", les joventuts de Demòcrates insistiran en una dimissió en bloc de tot el Govern, i en cas que aquesta no sigui acceptada, considera plantejar una moció de censura al Parlament que permeti rellevar-ne tots els membres.

Demòcrates té dos diputats al Parlament —Toni Castellà i Assumpció Laïlla—, escollits en la llista d'ERC i que formen part d'aquest grup parlamentari.