El diputat de Ciutadans (Cs) al Congrés Toni Cantó ha acusat al Govern d'"arrossegar molt els peus" a l'hora de frenar el nacionalisme a Catalunya i ha incidit en que l'aplicació de l'article 155 "es queda una mica feble" a la televisió autonòmica TV3 i els Mossos d'Esquadra.

Durant Els Esmorzars de l'Agència EFE al col·legi d'Advocats de València, el parlamentari ha rebutjat una repetició de les eleccions a Catalunya, "pels catalans" doncs a Cs "no li donen por" perquè ja s'ha demostrat que "cada vegada hi ha més catalans que confien en el projecte del partit i en Inés Arrimadas".

"Espero que el Govern faci la seva feina i els pari els peus, però ja sabem que això és complicat, que el Govern, a plantar-li cara al nacionalisme, arrossega molt els peus i que el 155 es queda una mica feble quant a la TV3 i els Mossos", ha afirmat.

Per a Cantó, "sembla mentida que estigui tota Espanya demanant que el Govern exerceixi" el que està aplicant a Catalunya -el 155- i ha retret que "els segueix deixant fer el que fan", com usar una figura tan important com el president del Parlament "de manera partidista".

"Ara mateix ens preocupen les trampes que tornen a estar fent, passant per damunt del Consell de Garanties (Estatutàries) que està posat a dit pels secessionistes. Fins i tot ells els diuen que el que estan intentant ara amb el vot de Puigdemont no és legal i segueixen donant la matraca amb aquest procés interminable", ha afegit.

"Quan la tragèdia es repeteix, es converteix en una farsa. El trist de la història és que aquesta farsa està empobrint Catalunya: segueixen anant-se'n les empreses, segueix baixant el turisme, segueixen baixant les inversions i segueixen creant problemes per a tots els catalans", ha postil·lat.

El diputat valencià ha dit que espera que la situació "acabi tard o d'hora amb un partit com a Ciutadans liderant sense complexos una comunitat autònoma que mereix tant i tan diferent del què se li està donant durant massa temps" i ha afegit: "Ens queda una altra llei electoral i molt poquet per poder fer-ho".

Si fa vint anys li haguessin dit "que el territori comanxe anava a estar a Catalunya i no al País Basc", no s'ho hauria cregut, i ha alertat que "és molt greu" passar a l'insult, com els que ell i Boadella pateixen als carrers catalanes, i l'agressió.

Segons el seu parer, "tot això no s'explica sense un camí llaurat", i ha assegurat que hi ha documents que reflecteixen que tot estava "bé dissenyat per Pujol i companyia, amb subvencions gegantines a mitjans de comunicació i la televisió pública".

Per això, ha dit, "no s'explica que el Govern no faci res" amb TV3, que segons la seva opinió fa "ganes de vomitar", els Mossos "fent el que fan" i escoles "que adoctrinen". Parafrasejant al president de Cs, Albert Rivera, Cantó creu que estan en fase d'"assumir la responsabilitat de governar", perquè en molts llocs ja els veuen com la primera força i entenen que el vot útil és el seu.

"Per això també el partit es llança a quelcom indiscutible, com buscar una figura com -l'ex-primer ministre de França- Manuel Valls per a l'Ajuntament de Barcelona, que no és del nostre partit però que s'ha mostrat encantat de col·laborar diverses vegades i seria un actiu gegantí", ha indicat.

Cantó ha criticat al PSC per dir que no recolzaria un socialista com Valls i ho ha atribuït a la "bogeria que s'ha instal·lat en el partit socialista", al parell que ha valorat que amb Arrimadas i Valls hi hauria "una alternativa", respectivament, a Carles Puigdemont i Ada Colau.