El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha expressat la seva contrarietat perquè molts cardenals i bisbes "estan silents a l'hora de defensar els drets fonamentals" i a l'hora de defensar la voluntat popular, mentre que n'hi ha que lloen l'espanyolisme radical. Puigdemont ha citat en aquest sentit les declaracions del bisbe de Còrdova, Demetrio Fernández, que ha lloat el canvi polític a Andalusia amb la victòria de la dreta i la ultradreta.

"Veig molts cardenals i bisbes silents a l'hora de defensar drets fonamentals, a l'hora de defensar la voluntat d'un poble...i molt loquaços celebrant l'ascens de l'ultranacionalisme. Em temo que Franco entrarà altre cop sota pal·li. Vergonya", ha indicat Puigdemont.

Les paraules de Puigdemont se sumen a la crida que ha fet aquesta setmana la germana de Jordi Turull, Isabel, a la jerarquia eclesiàstica catalana perquè es pronunciï sobre la “injustícia” amb els presos polítics. En una carta titulada ‘On sou bisbes?’ i publicada al diari Ara en el quart dia de vaga de fam del seu germà i de Jordi Sànchez, Isabel Turull va demanar als bisbes catalans que prenguin posició sobre la situació dels presos polítics.