El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, no contempla la possibilitat que cap dels diputats socialistes en el Congrés voti de forma diferent de l'acordat en el comitè federal del partit sobre la seva posició en una hipotètica investidura de l'actual president en funcions, Mariano Rajoy (PP).

"Estic convençut que seguiran la disciplina que hi ha hagut sempre en el PSOE i que assumeixin la posició que plantegem el conjunt de membres del comitè federal", ha assegurat Fernández, en un missatge implícit a les veus divergents, especialment al si del PSC, que apunten a la possibilitat de trencar la disciplina de vot i mantenir el 'no' a Rajoy encara que el comitè federal decideixi una altra cosa.

Sobre aquesta qüestió, Fernández ha afegit que el PSC està en ple "debat intern" i que el dia 15 comptarà amb una nova direcció. "Veurem quin és el contingut de les seves resolucions i haurem de veure si estan en sintonia amb les posicions centrals del PSOE que fins ara hem compartit", ha advertit.

En qualsevol cas, la candidata a la primera secretaria del PSC Núria Parlon ja ha deixat clara la seva intenció de mantenir l'autonomia del PSC i evitar "legitimar una aliança amb el PP" i per això ha defensat la necessitat de demanar als diputats del PSC "que trenquin la disciplina de vot", un extrem del qual es manté un pèl allunyat Miquel Iceta, actual primer secretari i també candidat.

Sense data per al comitè federal

A més, Fernández ha reconegut que encara no hi ha data fixada per a la reunió d'aquest comitè federal, al qual s'ha referit com a "òrgan sobirà" del PSOE. Serà el que hagi de decidir si s'abstenen o no davant d'una investidura de Mariano Rajoy.

Aclarir punts amb Rajoy

En tot cas, Fernández va parlar telefònicament aquest dijous amb Mariano Rajoy, amb la intenció d'"aclarir" una sèrie de "declaracions creuades" que es van produir al llarg del dia sobre la posició del PP.

En aquest sentit, Fernández va traslladar a Rajoy que el PSOE decidirà si evita unes terceres eleccions amb una investidura, però no li atorgarà estabilitat. Això, segons Fernández, haurà de buscar-ho Rajoy "dia a dia", tal com "correspon a un govern en minoria, com cada un hem de fer".

Fernández parla per experiència pròpia, ja que és president a Astúries amb el suport de 14 de 45 diputats regionals. Governa recolzat en un acord d'investidura d'IU, que té cinc diputats.