El Fòrum Econòmic Mundial (FEM), que reuneix cada any a Davos (Suïssa) els principals actors i analistes globals, ha situat aquest any com un dels riscos mundials del 2018 la situació interna a Espanya, per la no resolució dels conflictes amb Catalunya. L'FEM es mostra preocupat per les tensions que aquesta situació sense sortida pot generar, i la compara amb altres situacions conflictives de la UE, com la de Polònia. És tot un toc d'atenció.

D'aquesta manera es desprèn de l'informe de Riscos Globals del 2018, que el Fòrum ha fet públic aquesta setmana, just abans del començament de la cita anual, que tindrà lloc del 23 al 26 de gener.

"Els problemes culturals i identitaris estan causant tensions polítiques en un nombre creixent de països de la UE, incloent Polònia, Hongria i, en diferents formes, Espanya", assenyala el document, que ha estat elaborat després de consultar a gairebé 1.000 experts de tot el món. El text adverteix que "la polarització entre grups amb diferents herències culturals o valors sembla que continuarà sent una font de risc polític als països occidentals el 2018 i més enllà".

 

L'FMI ha presentat aquest informe tot i que en aquesta edició l'Estat espanyol preveu fer un fort desplegament a la cimera econòmica de Davos, amb la presència del rei Felip VI, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, a més d'una àmplia delegació empresarial.

No hi acudirà, no obstant, el president espanyol, Mariano Rajoy. La darrera vegada que hi va anar un president espanyol va ser el 2010, amb el socialista José Luis Rodríguez Zapatero, però va ser una estada desastrosa. Zapatero va obligar a endarrerir una conferència perquè no parlava anglès i va ser necessari trobar un intèrpret d'espanyol, i després va haver d'encarar les previsions econòmiques pessimistes dels experts en plena crisi.